Njemačka uvodi granične kontrole s ovim dvjema državama.

Njemačka će uvesti nove granične kontrole s Poljskom i Češkom, objavila je njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser, rekavši da treba učiniti više kako bi s2e zaštitio krhki sistem otvorenih granica EU.

Prema službenim podacima, broj zahtjeva za azil po prvi put u Njemačkoj porastao je za 78 odsto u prvih sedam mjeseci 2023. godine. U avgustu je registrovani ilegalni prelazak granice s Njemačkom dostigao 14.701, što je 66 procenata više u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju policijski podaci.

“Ako ne uspijemo bolje zaštititi vanjske granice onda su otvorene granice unutar EU u opasnosti”, rekla je Feserova novinarima u Berlinu.

Rekla je da će fokus novih mjera biti krijumčari ljudi, koji su, kako je rekla, olakšali prolazak četvrtine migranata koji ulaze u Njemačku.

“Želimo spriječiti izbjegavanje kretanja krijumčara kroz fleksibilne i mobilne kontrole na promjenjivim lokacijama”, rekla je, dodajući da će mjere biti pokrenute u dogovoru s Poljskom i Češkom.

Migracije su visoko na dnevnom redu u najvećoj evropskoj privredi uoči niza državnih izbora na kojima se krajnja desnica nada ojačati svoj uticaj, počevši s izborima u Bavarskoj i Hesenu 8. oktobra, prenosi “TVN24”.

Opštine su pozvale na više sredstava kako bi se nosile s dolascima, ukazujući na rastegnut smještaj i usluge koje podsjećaju na 2015., kada je Njemačka prihvatila više od milion izbjeglica koji su bježali od rata na Bliskom istoku.

(Nezavisne)