NOVI TREND MEĐU RADNICIMA U NJEMAČKOJ, POSLODAVCI ZABRINUTI ZA SVOJE KOMPANIJE: Jedna stvar isplati se više nego neki poslovi.

(FOTO: SHUTTERSTOCK) Nekadašnji radnik, star tridesetak godina, radio je kao magacioner u kompaniji devet mjeseci i zarađivao 14 eura po satu.

U nedavnom razgovoru s medijima šef poznate kompanije u Njemačkoj Horst Kottmeyer, iznio je svoju zabrinutost zbog sve raširenijeg trenda među radnicima u Nemačkoj.

Kottmeyer je otkrio da je jedan od njegovih radnika, sada već bivši, odlučio da mu je isplativije da prima građanski dohodak (Bürgergeld) i da radi “na crno” nego da ostane zaposlen u kompaniji.

Ova izjava izazvala je raspravu o mogućem rastućem fenomenu u njemačkom društvu, prenosi Fenix magazin.

On je radio kao magacioner devet mjeseci i zarađivao 14 evra po satu. Kottmeyer je istakao da je to početna plata u njegovoj kompaniji. S druge strane, korisnicima Bürgergelda mjesečno se isplaćuje 502 eura, uz dodatnu podršku za troškove stanarine i grejanja.

Kottmeyer, koji je treća generacija na čelu kompanije i zapošljava 350 ljudi, izražava zabrinutost da bi ovakav pristup mogao da privuče druge radnike.

“Još nema konkretnih znakova da bi drugi radnici mogli da se pridruže ovom trendu, ali postoji realna opasnost od toga. Ljudi razmišljaju kako im se ne isplati da rade ako oni koji primaju pomoć, uz rad na crno, imaju više primanja od zaposlenih”, rekao je Kottmeyer.

Takođe, treba napomenuti da će sljedeće godine stopa Bürgergelda porasti na 563 eura mjesečno, što još podstiće raspravu o tome hoće li Njemačka postati društvo u kojem neki “odmaraju, a drugi radeći to plaćaju”.

Ovaj fenomen, ako se proširi, može imati dubok uticaj na njemačko tržište rada i društvenu politiku.

(Fenix magazin)