JEDAN OD OMILJENIH SLATKIŠA KOJI SE PROIZVODI U SRBIJI NIJE ISPRAVAN: Saznali od susjeda iz Hrvatske..

Hrvatski trgovinski lanac Konzum obavjestio je javnost da je povukao slatkiš “Mančmelou” koji proizvodi kompanija “Jaffa” iz Crvenke iz svojih prodavnica zbog neispravnosti.

Tek posle objavljivanja ove vijesti oglasila se i kompanija, koja je u saopštenju navela da je povlačenje proizvoda u srpskim prodavnicama “skoro u potpunosti završeno”.

Opravdano se nameće pitanje, zbog čega potrošači u Srbiji o svemu ovome nisu bili obavješteni na vrijeme i da li bi uopšte saznali da je slatkiš koji je većini djece omiljeni, neispravan bio u prodaji, da nije bilo ove vijesti iz Hrvatske.

Hrvatski Konzum povukao je porodično pakovanje Munchmallow slatkiša od 210 grama i manje pakovanje od 105 grama, koja na sebi imaju naznačeno da im rok trajanja ističe 15. februara naredne godine.

Obrazloženje koje je srpska javnost saznala „preko Hrvatske“ je da proizvod u takvim pakovanjima ima “promenjena organoleptička svojstva”.

Oni su svoje kupce zamolili da provjere da su kupili navedeni proizvod, pozvali ih da ga vrate najbližoj prodavnici i istakli da će im biti isplaćen novac u vrijednosti proizvoda.

Šta su organoleptička svojstva?

Pod organoleptičkim svojstvima hrane podrazumijeva se kontrola namirnica na osnovu ukusa, mirisa, boje i izgleda.

Ukoliko su neka namirnica ili gotov proizvod, promjenili boju, teksturu, mirišu drugačije od uobičajenog i drugačijeg su ukusa, onda se smatra da na osnovu organoleptičkih svojstava ne zadovoljavaju standarde u ishrani.

U Hrvatskoj su se svojim kupcima “izvinili na neugodnosti” i naveli da im je u interesu “da svi proizodi koje stavljaju na tržište, budu usklađeni s najvišim kriterijumima kvaliteta i zdravstvene ispravnosti”.

U Srbiji se niko ne izvinjava

Čim je vijest o povlačenju slatkiša iz hrvatskih prodavnica dospjela do srpske javnosti, odmah se oglasila i kompanija “Jafa” iz Crvenke.

Oni su priznali da je u pakovanjima od 210 i 105 grama s rokom trajanja do 15. februara naredne godine “izmenjen ukus na pojedinim proizvodima” i dodali da su svi proizvodi “zdravstveno bezbedni za upotrebu”.

Istakli su i da je zamjena proizvoda skoro u potpunosti završena i da se na policama u Srbiji i regionu nalaze proizvodi u novoj ambalaži „Sav od Igre“.

“Jaffa Crvenka ozbiljnu pažnju poklanja kontroli kvaliteta i bezbjednosti, a kako bi u potpunosti bila sigurna u ispravnost proizvoda, zajedno sa akreditovanim laboratorijama kontinuirano sprovodi i obimna dodatna laboratorijska ispitivanja“, naveli su u svojoj izjavi.

Zašto nas niko nije obavestio?

Zamjena proizvoda u Srbiji je prošla bez ikakve zvanične najave, a nisu navedeni ni razlozi koje je Jaffa tek sada iznijela u javnost.

Zbog toga se građani opravdano pitaju šta li smo sve do sada kupili i pojeli, a da nije bilo odgovarajućeg kvaliteta.

O slučaju povlačenja slatkiša “Mančmelou” Nova.rs uputila je pitanja Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine, kao i tržišnoj inspekciji.

Između ostalog, jedno od pitanja bilo je i zbog čega smo o neispravnosti proizvoda koji se pravi u našoj zemlji, morali da saznamo od medija iz druge države.

Iz kabineta ministra Tomislava Momirovića dobili smo odgovor da u konkretnom slučaju nije nadležno Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, a pošto je u pitanju ispravnost kvaliteta određenog proizvoda, uputili su nas na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo poljoprivrede.

Portal Nova.rs je ista pitanja uputio i ovim ministarstvima, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakve odgovore.

(Nova.rs)