“OBEĆANA ZEMLJA”: Koliko je građana BiH prošle godine otišlo u Sloveniju i koja zanimanja su najtraženija..

Za građane Bosne i Hercegovine, Slovenija je već dugi niz godina bila “obećana zemlja”.

Najčešće su pronalazili poslove u fabrikama, transportu, trgovini i građevinskom sektoru.

Do kraja novembra prošle godine tamo je zaposleno 12.099 državljana BiH posredstvom Agencije za zapošljavanje BiH, a godinu dana ranije čak 18.312.

Takođe, podaci Agencije pokazuju da su od 2013. do 2021. dozvolu za rad u Sloveniji dobila ukupno 78.042 radnika, dok je rekorder po broju izdatih dozvola 2021. godina kada je 19.575 radnika iz Bosne i Hercegovine dobilo dozvolu za rad u ovoj zemlji.

Kako za BUKU kažu u Agenciji i u 2024. godini je planiran nastavak posredovanja u zapošljavanju naših državljana, na osnovu višegodišnjih potreba, zaključuju da će u Sloveniji i dalje biti traženi vozači, varioci, zidari, pomoćni građevinski radnici, armirači, fasaderi, elektroinstalateri, električari, različita zanimanja u proizvodnoj industriji..

Za Sloveniju u 2023. godini je bila propisana minimalna bruto naknada od 1203,36 eura, a još uvijek nije objavljena minimalna naknada za 2024. godinu.

Na kraju možemo samo zaključiti da je broj izdatih dozvola u prošloj godini znatno manji nego predhodnih godina, a koji su razlozi za sada nije poznato.

A možda su svi što su mogli otići, već otišli.