Optužio Izrael za genocid – njemački klub ga suspendirao.

(EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF)

On je iskazao svoju podršku Palestini i opisao izraelske napade u Gazi kao genocid. Ovaj dvadesetosmogodišnjak je u ponedjeljak navečer na Instagramu objavio status u kojem je nedvosmisleno podržao Palestinu.

“Ovo nije rat. Kad jedna strana drugoj ukine vodu, hranu i struju onda to nije rat. Kad jedna strana ima nuklearno oružje, to nije rat. Kad se jedna strana finansira milijardama dolara, onda to nije rat.

Kada jedna strana koristi AI slike za širenje dezinformacija o drugoj, onda to nije rat. Kada društvene mreže cenzurišu sadržaj jedne strane, a ne druge, onda to nije rat.

Ovo nije sukob i nije rat. Ovo je genocid i masovno uništenje i svedoci smo da se to događa uživo. Od reke do mora, Palestina će biti slobodna”, napisao je El Gazi.

El Gazi je obrisao ovu objavu, ali ga to nije spasilo suspenzije u klubu.

“El Gazi je zauzeo stav o tekućem sukobu na Bliskom istoku koji je klub smatrao neprihvatljivim. Pre donošenja ove odluke, klub i igrač su se uključili u detaljnu raspravu.

Majnc poštuje činjenicu da postoje različite perspektive o decenijama dugom, složenom sukobu na Bliskom istoku. Međutim, klub se ograđuje od sadržaja dotične objave na društvenim mrežama jer nije u skladu s vrednostima kluba”, saopštio je Majnc.

(B92)