Žižek nakon kritika zbog svog govora o Palestini: Trebao sam biti još oštriji.

(Foto: Josip Regovic/PIXSELL)

Poznati slovenački filozof Slavoj Žižek na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga govorio je o aktualnim događajima na Bliskom istoku.

Između ostalog, rekao je da je Izrael na putu postati diktatura te da se Palestinci doživljavaju kao problem. Iz publike su se čule optužbe da relativizuje to pitanje, a nekoliko gostiju je u znak protesta napustilo dvoranu tokom njegovog govora.

Kako je Žižek nakon svega rekao u izjavi za RTV Sloveniju, osobi koja mu je prekinula nastup trebao je uzvratiti “vi ste najveći zagovornik antisemitizma u Njemačkoj”, jer će takav stav ojačati antisemitizam. Kako je dodao, to je bio odgovor “tih lažnih filozofa”, ali većina privatnih mailova koje dobija je drugačija, napadaju ga lažni ljevičari, kaže.

Ujedno je upitao i kome je služio nedavni napad Hamasa jer je, kako smatra, objektivno najteže pogodio Izrael. Podsjetio je da su Izrael prije dva-tri mjeseca potresle velike demonstracije, ali sada je to gotovo.

“Ja zapravo mislim, u mojoj viziji imate Hamas i Netanjahuovu vladu, u kojoj sjedi Itamar Ben-Gvir, kojeg je Izrael osudio kao terorista, a s druge strane Hamas. Ovo je jedna osovina, s druge strane su normalni ljudi”, rekao je Žižek i dodao da je “šokiran” svim reakcijama, da ništa što je rekao što već nije rečeno u liberalnim, zapadnim i izraelskim medijima.

Kako je rekao na otvaranju sajma u Frankfurtu, za Gazu nema rješenja bez knjiga, a Izrael je – rekao je, citirajući jevrejskog istoričara i pisca Juvala Nou Hararija – na putu da postane diktatura, prenosi “Radiotelevizija Slovenija”.

“Osuđujem bezuslovno, bez ikakvih ‘ako’ ili ‘ali’, napad Hamasa na Izraelce u blizini granice s Gazom. Priznajem pravo Izraela da se brani i eliminiše prijetnju. Međutim primijetio sam nešto neobično.

Čim se spomene potreba za analizom složene pozadine situacije, obično čujem optužbe da to opravdava ili podržava Hamasov terorizam. Shvatamo li koliko je čudna ova zabrana analiziranja, uočavanja složenosti? Kakvom društvu pripada takva zabrana?

I sad dolazi moja prva provokacija: društvu koje je strukturirano kao saće! Koji je idiot izabrao ovo za lajtmotiv? Pčele su najtotalitarnije društvo koje možete zamisliti!” rekao je Žižek.

Potom je istakao dalje da se Palestinci generalno shvataju kao “problem”.

“Izrael im ne daje nikakvu nadu, ne nudi im viziju zemlje u kojoj bi mogli igrati pozitivnu ulogu. Trebalo bi sagledati njihovu situaciju, uporediti nešto što se čini neuporedivim”, rekao je slovenski filozof.

To je izazvalo bijes dijela publike na licu mjesta, a Žižek je optužen da relativizuje situaciju na Bliskom istoku.

Ali on je odgovorio da to ne radi.

“Sad vidite šta u praksi znače inkluzija i poštovanje različitosti”, sarkastično je rekao pojedincima koji su ga prekidali.

Žižeku se prvo ispred bine, a kasnije i direktno na njoj, suprotstavio njemački državni sekretar za evropske poslove i komesar za antisemitizam, Uve Beker.

On je, prema pisanju njemačkog “Zeita”, nekoliko puta izlazio iz dvorane te je optužio Žižeka da relativizuje zločine Hamasa, a filozof je odbacio njegove optužbe.

“Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije”, rekao je Žižek, dodajući i da je terorizam protiv Izraela suprotan svim vrijednostima za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga.

Ali protiv vrijednosti sajma je i odgađanje dodjele nagrade palestinskoj autorki Adaniji Šibli, rekao je Žižek. Naime nekoliko dana prije početka sajma stigla je vijest da je organizator otkazao ceremoniju dodjele nagrade, planirane u čast njene knjige, zbog rata u Izraelu.

Knjiga, čiji je engleski naslov “Minor Detail”, temelji se, kako piše izdavač Berenberg Verlag, “na istinitoj priči o silovanju i ubistvu palestinske djevojčice 1949. godine, što su počinili izraelski vojnici”.

Tokom čitavog Žižekovog govora na sajmu pojedini su gosti glasno protestovali i napuštali salu. Kako je na svom profilu na Twitteru napisao glavni urednik i publicista izdavačke kuće Cankarjevo, Aljoša Harlamov, u znak protesta iz sale je izašao čak i gradonačelnik Frankfurta, Mike Josef.

Kako piše Harlamov, Žižek je tokom govora ukazao na prazne riječi o dijalogu koje su slušaoci dobili u prethodnim govorima.

“Žižek pokušava objasniti da ne relativizuje Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da je to dovoljno da zadovolji uznemirene pojedince u dvorani”, prenosio je Harlamov na Twitteru te je Žižekov govor nazvao “hrabrim i potrebnim”, prenosi “Tportal”.

U Frankfurtu je svečano otvoren 75. Frankfurtski sajam knjiga, na kojem je Slovenija ove godine počasni gost. Sajam je otvorila slovenačka predsjednica Nataša Pirc Musar, koja je u svom govoru istaknula značaj knjige za Slovence.

Sajam je izazvao burnu raspravu i prije nego što je službeno otvorio vrata. Glavni organizatori događaja otkazali su ceremoniju dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

U pisanoj izjavi predstavnici udruženja LitProm, koja joj je dodijelila književnu nagradu, odluku su obrazložili time da ukidaju nagradu “zbog rata koji je započeo Hamas i u kojem stradaju milijuni ljudi u Izraelu i Palestini”.

Prema njihovim riječima, trebalo bi tražiti prikladniji format i mjesto održavanja događaja. Kako ističu, autorka će nagradu dobiti, samo je pitanje kada i u kojem obliku. “Dodjela nagrade nikada nije bila upitna”, tvrde.