PAPA FRANJO PORUČIO SVJETSKIM LIDERIMA U DAVOSU: “Gledajte dalje od profita kako biste izliječili ‘ranjeni svijet'”

Papa Franjo uputio je poziv u srijedu političke, ekonomske i poslovne lidere na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu da gledaju dalje od profita i pokušaju moralnim i etičkim odlukama izliječiti ‘sve više ranjeni’ svijet.

U svojoj poruci svjetskim liderima koji su se okupili u švicarskom ljetovalištu, papa Franjo ih je pozvao da se pozabave ‘nepravdama koje su u korijenu sukoba’, prvenstveno glađu i iskorištavanjem prirodnih resursa za dobrobit nekolicine, javlja Reuters.

“Nažalost, dok gledamo oko sebe, nalazimo sve više razoreni svijet, u kojem milioni ljudi, muškaraca, žena, očeva, majki, djece i dalje pate, ne samo zbog posljedice dugotrajnih sukoba i stvarnih ratova”, poručio je 87-godišnji Franjo.

Franjo je rekao da globalizacija mora imati “temeljno moralnu dimenziju” u ekonomskim, kulturnim i političkim raspravama koje se vode na Svjetskom ekonomskom forumu.

Države i preduzeća moraju se udružiti u promicanju “budućih i etički zdravih” modela globalizacije koji opće dobro stavljaju ispred “težnje za moći i individualnim dobitkom”, rekao je.

Izrazio je nadu da će učesnici ovogodišnjeg Foruma imati na umu moralnu odgovornost koju svako od nas ima u borbi protiv siromaštva, postizanju razvoja za svu našu braću i sestre, te težnji za miran suživot među narodima, prenosi Fena.