Postavljanje “granica” u porodičnim odnosima: Savjeti stručnjaka …

Svako ima pravo na svoj život, bez obzira na to kakva mu porodica ili rodbina pripadaju. Nije nužno da trpite prisustvo određenih ljudi u svom životu, bez obzira na njihovu vezu sa vama. Važno je naučiti postaviti granice i čuvati svoje emotivno i mentalno zdravlje. Ako neki odnosi donose negativnost ili štetu, imate pravo da se udaljite od takvih situacija i okrenete se onima koji vam donose sreću i podršku. Vaša sreća i dobrobit trebaju biti prioritet, a to uključuje okruživanje pozitivnim i podržavajućim ljudima u svom životu.

Postavljanje granica i zašto su važne – Prepoznajemo važnost postavljanja granica još od djetinjstva. Od samog rođenja, djeca upoznaju svoje okruženje i uče gdje se završava njihovo “ja” i počinje netko drugi, kako objašnjava psihijatrica Carlene MacMillan iz klinike Brooklyn Minds Psychiatry.

Dobre granice igraju ključnu ulogu u svakom odnosu, bez obzira je li to odnos u privatnom ili poslovnom kontekstu, tvrdi MacMillan. Kako bismo razvili zdrave granice, važno je da znamo što želimo ili što nam je potrebno u pojedinoj situaciji. MacMillan naglašava važnost da budemo izuzetno jasni u svojim željama, bez pretpostavki da će članovi obitelji automatski znati što nam je potrebno.

Budite spremni ponoviti istu stvar nekoliko puta. Bilo bi dobro naglasiti koliko dobre granice osnažuju odnose te da komuniciranjem svojih granica zapravo želite ojačati vašu vezu, savjetuje ona. Pripremite se da će sugovornik vjerojatno i sam iznijeti neke granice zauzvrat, pa ih upitajte što im treba poštujući ograničenja koja su postavili kako biste osigurali bolju dinamiku.

Dodatno, upamtite da je važna ustrajnost. – Ako ste članu obitelji rekli da mu nećete posuditi novac jer sumnjate da će ga neprimjereno iskoristiti, ustrajte u tome i ne dopustite da vas nagovori da promijenite mišljenje, navodi MacMillan. Kad netko ne poštuje postavljene granice, Fraga savjetuje ponoviti ih na jasniji način.

Izvor:pult24.info