“Prioritet nije u lepoti ili intelektu, već u razumevanju: Poruka budućim muževima pri izboru partnerke”…

Poznajem Irinu, dragu prijateljicu, koja predaje na jednom od naših uglednih univerziteta. Njezin sin također prati stope svoje majke i trenutno pohađa istu obrazovnu instituciju, uzrasta od 21 godine. Uz sve ove obaveze, Irina je uzbudljivo priprema za svoj nadolazeći brak. Kakva majka bi ostala ravnodušna pred ovakvim događajima?

Irina je započela ozbiljan razgovor sa svojim sinom, pažljivo odmeravajući reči kako bi se dotakli teme vezane za djevojke. Željela je da mu podeli svoje razmišljanje o karakteristikama koje čine osobu poželjnom partnerkom. Sin je pažljivo slušao svaku njenu reč, nakon čega joj je smireno saopštio da ima posebnu vezu sa psihologom. Spomenuo je kako je ona poput skenera, gotovo proročki sposobna da sagleda trenutnu situaciju i predviđa budućnost, čak i desetak godina unapred.

Shvatila je da nije teško prepoznati kvalitete dobre djevojke. Dijagnosticira se kroz njen odnos prema učenju, poštovanje prema starijima, način komunikacije s prijateljima te opšte ponašanje. Irina je uložila napor u pokušaju da produbi razgovor sa sinom, ali nailazila je na izazove s obzirom na njegovu upornu privlačnost prema spoljašnjem izgledu.

Pitanje ostaje – kako preneti osnovnu suštinu i vrednosti koje je Irina želela podijeliti sa svojim sinom, u svetlu činjenice da on i dalje gaji interesovanje prema površinskim aspektima veza?

Više vole da žive svojim umom. Razlike postoje, ali ne možemo reći da su jedni potpuno sretni, a drugi nikako. Nije toliko ni važno ko će biti djevojka kojom ste se danas vjenčali za deset godina. Važno je ko ćete vi biti za deset godina. Šta ćete postati?

U italijanskom filmu „Najbolja ponuda“ čovjek se prvi put zaljubio u 60. godini života. I to je realnost koja se dešava. Do tad, nijedna žena nije dotakla njegovo srce dovoljno. Odlučio je o tome da razgovara sa svojom udatom prijateljicom.

E pa, kako izgleda suživot s partnerkom? To je kao da si na putovanju gde se neprestano boriš za svoje mesto, a nikada nisi siguran da li je tvoj korak dovoljan. Ovo je kao scena iz nekog filma, ona koja me iznenadi i izazove pomalo nelagodnosti. Što bi smo rekli za ženu koja, uprkos braku, i dalje traži odgovore na pitanje da li je izabrala pravog muškarca?

Ali znate, svi imamo svoje slabosti. Prava žena neće se okrenuti okolo i početi sumnjati da postoji neko bolji od njenog muža. Jer za nas muškarce, kvalitet veze se ne meri samo emocijama i strastima koje žena donosi, već i njenom vernosti, iskrenošću i posvećenosti našem odnosu.

Općenito, žene često ispoljavaju strpljenje i sposobnost prilagođavanja. Ali, šta kažu Kinezi kao opomenu muškarcima koji ulaze u brak? „Ako je muž neznatan, tada je i žena neznatna.“ Ova izreka je surova, gotovo cinična, ali ipak istinita. Dobre žene ne napuštaju svoje dobre muževe, one ostaju uz njih.

Želiš pravu životnu saputnicu? Nemoj se zagledati samo u spoljašnju lepotu ili intelekt, već pronađi onu koja razume tebe. Razumevanje je jedno od ključnih načela u ovom putovanju zvanom život, a njegova važnost postaje još očiglednija kada stupimo u svet braka.

Izvor:infopult.info