REAKCIJA GRADSKE UPRAVE SARAJEVA NA IZJAVE IZRAELSKE AMBASADORICE: “Svi njeni navodi su neistiniti, ne prihvatamo tendenciozne izjave”

Nakon izjava izraelske ambasadorice u BiH Galit Peleg, Gradska uprava Grada Sarajeva demantovala je sve njene tvrdnje kao neprikladne.

Podsjećamo, ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini Galit Peleg reagovala je povodom današnjih protesta u više bh. gradova u znak podrške Palestincima u Pojasa Gazu u trenutku dok izraelska vojska bombarduje i drži u blokadi ovu teritoriju.

“Ako podržavate Palestince zašto ne osudite Hamas”, napisala je Galit. Dodala je da je Hamas počinio masakr u Izraelu.

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić od početka sukoba osudila je jasno ubijanje svih nedužnih civila, stoga tendenciozne izjave koje imaju za cilj diskreditaciju gradonačelnice i Grada Sarajeva ne prihvatamo da bilo ko nameće.

Isto tako, želimo naglasiti da, niti izraelska ambasadorica, niti bilo ko drugi, ne može krojiti stavove Grada i nikakvim pritiscima Grad nije i neće podlijegati.

Grad Sarajevo poziva ambasadoricu da svoju snagu, umjesto na širenje ovakvih neistina, usmjeri na pozivanje za iznalaženje rješenja za dobrobit nedužnog i izraelskog i palestinskog naroda. Iz Grada Sarajeva upućujemo isključivo poruke mira cijelom svijetu – saopćeno je iz Gradske uprave.

Inače, skup podrške narodu Palestine, koji se od 7. oktobra nalazi pod kontinuiranom vatrom i granatiranjem iz Izraela, održan je danas ispred sarajevske Vijećnice i prisustvovalo je nekoliko hiljada građana.