Sankcionisan vojnik EUFOR-a zbog prisustva obilježavanju neustavnog “dana RS..”

Pripadnik EUFOR-a koji je 9. januara, tokom obilježavanja neustavnog dana RS stajao u crkvi u Milićima, te prisustvovao i služenju parastosa poginulim borcima u spomen sobi, suspendovan je i vraćen kući iz zone operacija.

Ovo je potvrđeno za Srnu iz EUFOR-a, odakle su naglasili da je ova mjera izrečena nakon što je, navodno, utvrđeno da ponašanje pripadnika jednog od timova za vezu i osmatranje (LOT), koji je bio zadužen da prati i osmatra događaje 9. januara na Dan Republike Srpske, nije bilo u skladu sa principima kojih se pridržava EUFOR.

“EUFOR naglašava da su integritet i nepristrasnost njegove misije od najveće važnosti”, poručili su iz EUFOR-a, ali isto tako ne pojasnivši da li je kršenje njihovih principa stajanje u crkvi ili držanje svijeće u ruci, a što je bilo vidljivo na fotografiji koju su objavili federalni mediji.

Iz EUFOR-a su, podsjetimo, tada objasnili da je vojnik bio “na zadatku i misiji” i dodali da je on “dio EUFOR-ovog tima za vezu i posmatranje s lokalnom zajednicom”, ali i da će pokrenuti istragu zbog prisustva vojnika tokom obilježavanja dana RS Milićima.