Slovenski europarlamentarac – Vrijeme je za dramu: Okupator provodi genocid u Gazi!

“Dokle će Sjedinjene Države nastaviti da opravdavaju akcije izraelske politike, dok se Evropska unija drži neodlučnosti osuđujući samo Palestince”, postavio je pitanje Nemec u svom govoru.

Slovenski europarlamentarac na početku govora oštro je osudio javno salutiranje neofašista usred italijanske prijestonice sa podignutom desnom rukom, dok se u Njemačkoj kuju planovi da se protjeraju milioni stranaca. Nemec je kazao kako je vrijeme da svi alarmi u demokratskom svijet, posebno u EU, treba da zvone.

“Vrijeme je za dramu! Vrijeme je da se jedinstveno suprotstavimo ovim sramnim djelima i zaustavimo sve, ma koliko prikrivene pokušaje oživljavanja čudovišta nacifašizma“, bio je oštar Nemec.

Kazao je da “Ujedinjene nacije više ne odražavaju pravu ravnotežu snaga u svijetu, a paralizovano i polarizovano Vijeće sigurnosti ne ispunjava svoju temeljnu funkciju osiguranja mira u svijetu”.

“Ono čemu svjedočimo u Gazi nije ništa drugo do pokušaj uništenja nacije od okupatora. Nesrazmjerne mjere odmazde odnijele su više od 24.000 nevinih žrtava , uglavnom žena i djece. Koliko dugo će Evropa i svijet gledati brisanje jedne nacije pred našim očima? Koliko je daleko tolerancija prema morskoj apokalipsi, bombardovanju bolnica i izbjegličkih kampova? Dokle će Sjedinjene Države nastaviti da opravdavaju akcije izraelske politike, dok se Evropska unija drži neodlučnosti”, upitao je Nemec u svom govoru.

Istakao je da Slovenija mora i dalje odlučno težiti mirovnom procesu koji bi trebao dovesti do priznanja nezavisne Palestine.

„Kao što smo se pridružili ukrajinskoj tužbi protiv Rusije u njenoj agresiji na Ukrajinu, naša je odgovornost da se sada pridružimo aktivnostima Južnoafričke Republike i njenoj tužbi protiv Izraela. Jer rat u Gazi je genocid“, poručio je europarlamentarac.

Skrenuo je pažnju i na naslijeđe klimatske krize koje ostavljamo našoj djeci.

„Živimo u eri u kojoj odbjegli kapitalizam diktira pravila. Posljednji klimatski samit u Dubaiju također je pokazao jasnu indikaciju podijeljenosti i apatije donosilaca odluka prema moći kapitala. Uprkos rekordno zagrijanoj 2023. godini, nastavit ćemo da gušimo ionako pregrijanu planetu fosilnim gorivima.”

Dodao je da se “mladim ljudima, kao putnicima u takozvanu bolju budućnost, nude samo nesigurni poslovi, a pristupačno stanovanje za njih ostaje fatamorgana, izgubljena u obećanjima politike”.

Nemec je spomenuo i predstojeće evropske izbore i strah da u Evropi jačaju fašistički pokreti i druge krajnje desničarske struje.

Izvor: haber.ba