SIGNAL IZ NEPOZNATOG: Zemlja primila poruku iz svemira sa udaljenosti od gotovo 16 miliona kilometara.

U oktobru 2023., NASA je prvi put uspješno emitirala poruke putem lasera na udaljenost od gotovo 16 miliona kilometara, što je otprilike 40 puta dalje od udaljenosti Mjeseca od Zemlje.

Dosad smo uglavnom koristili radio valove za komunikaciju sa svemirskim letjelicama, ali upotreba svjetlosnih frekvencija, poput bliske infracrvene, omogućuje veću propusnost i brži prijenos podataka.

Ovaj tehnološki iskorak omogućuje nam slanje visokokvalitetnih video poruka na Mars i s Marsa bez značajnih kašnjenja, što bi moglo biti presudno za buduće misije. Ova uspješna demonstracija dio je NASA-inog eksperimenta Deep Space Optical Communications (DSOC), koji ima za cilj poboljšati brzinu prijenosa naučnih podataka iz svemira.

Korištenje infracrvene svjetlosti omogućuje inženjerima da laserske valove precizno usmjere i ograniče na uski kanal, što zahtijeva manje energije i otežava presretanje signala, prenosi Science Alert.

Ovaj napredak, iako impresivan, nije bio jednostavan postići. Bitovi podataka kodirani su u fotonima koje emitira laser, a dekodiranje tih podataka zahtijeva sofisticirane instrumente. Također, prilagođavanje sustava konfiguracije u stvarnom vremenu bilo je izazovno, budući da su svemirska letjelica i teleskop kroz svemir putovali brzinom svjetlosti.

Laserski primopredajnik na svemirskoj letjelici Psyche uspostavio je vezu s teleskopom Hale na zvjezdarnici Palomar u Kaliforniji. Ova uspješna demonstracija otvara put daljnjim istraživanjima i poboljšanjima ove inovativne metode komunikacije.

Međutim, iako smo ostvarili značajan napredak, još uvijek ima puno posla. No, svi smo uzbuđeni zbog mogućnosti koje ova tehnologija donosi u budućnosti istraživanja svemira.