Srđan Amidžić: Građani koji su davali novac za puteve su prevareni, budžet će biti manji..

Foto: Dražan Pozderović

Ministar finansija i trezora BiH, Srđan Amidžić, izjavio je da je potrebno revidirati budžet za 2024. godinu zbog nedostatka od 37 miliona KM, te da će ministarstvo predložiti smanjeni budžet u poređenju s ovogodišnjim.

“Budžet moraju da koriguju ne samo ministarstva. Princip mora da važi i za niže. Pričali smo o Komisiji za koncesije gdje izdvajamo milion KM, a nisu izdali nijednu koncesiju. Nije to jedini potrošač, recimo Komisija za podršku policijskim tijelima.

Oni rade od 2008. godine, i njihova osnovna nadležnost je da provodi postupke javnih nabavki, a oni su proveli samo jednu nabavku, a njihov budžet na godišnjem nivou je od 1,5 od dva miliona KM. Isto je i sa Agencijom za promociju stranih investicija, Fond za povratak itd..”, rekao je Amidžić za BHTV.

On je rekao da budžetski korisnici moraju da se uklope, a oni koji ne budu htjeli biće odgovorni što institucije guraju u privremeno finansiranje.

“Ne vidim razlog zašto bi povećavali budžet ako neke stvari možemo raditi na efikasniji način i onda sredstva ostavimo entitetima, kantonima i lokalnim zajednicama da rješavaju ono što su potrebe građana”, rekao je Amidžić.

Govoreći o prihodima UIO, Amidžić je rekao da je otvoreno pitanje raspodjele putarina, ističući da su u ovom trenutku prevareni ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini.

“Građani BiH su odvojili neka sredstva i za ta sredstva treba da se izgrade kilometri autoputeva i puteva. U ovom momentu građani su platili 15 kilometara autoputeva koje mi ne gradimo”, rekao je Amidžić.

On je rekao da se može postaviti i pitanje krivične odgovornosti jer je inflacije prošle godine iznosila 14 posto, te da svake godine 20 miliona maraka “pojedine inflacija” od tih sredstava koja se ne raspodjeljuju.

“Imate situaciju da se preduća Ceste i Autoceste FBiH, i Putevi i Autoputevi Republike Srpske zadužuju pored sredstava koje stoje na računu. Imam li ja pravo da postavim pitanje da li smo ozbiljni”, rekao je Amidžić.

(Nezavisne)