Strahovi koje muškarci kriju u romantičnim odnosima! …

Ukoliko spoljni faktori ugroze muškarčevu snagu ili sposobnost, on se može suočiti sa anksioznošću, stresom i snažnom željom da povrati kontrolu.

Međutim, s obzirom na manju verovatnoću da muškarci otvoreno dele svoja osećanja u poređenju s ženama, unutarnja tuga utiče na njihove odnose na suptilan način.

Oni žele da prevaziđu, potisnu ili oteraju svoje strahove, ali ne žele ih priznati pred drugima. Istovremeno, njihova partnerka može osetiti njihovu zabrinutost, ali možda neće moći tačno identifikovati problem, što dovodi do udaljavanja i nedostatka razumevanja.

U takvom scenariju, partnerka bi mogla pomisliti da je muškarac emotivno distanciran, da vara, da nije zainteresovan ili da je problem još ozbiljniji, iako stvarnost može biti mnogo jednostavnija.

To je suštinski izazov za zdravu dinamiku odnosa – muškarac želi sam da reši svoje probleme i stoga ne uspeva da ih reši komunikacijom, dok njegova partnerka zna da nešto nije u redu, ali nije sigurna o čemu je reč i može pretpostaviti da je to povezano s njom, čak i ako to nije tačno. Dakle, čega se zapravo muškarci plaše?

Kako procenjujem svoju vrednost i finansijsku sigurnost?: Pitanje novca predstavlja ozbiljan izazov, ali to se ne odnosi samo na količinu novca u džepu, već i na ličnu percepciju vlastite vrednosti.

Finansije su povezane s našom samopodobnošću – kako nas svet, nadređeni i porodica doživljavaju. Takođe, novac donosi osećaj sigurnosti za sebe i porodicu, pruža mogućnost prilagodljivog životnog stila i omogućuje ispunjenje raznih ciljeva, kako za sebe, tako i u očima drugih. Iako i žene doprinose finansijskim aspektima, mnogi muškarci vide zarađivanje novca i ispunjavanje finansijskih obaveza kao svoju odgovornost.

Kako ocenjujem svoj životni put i postignuća?: Muškarci često reflektuju nad prošlošću i pitaju se: “Kakve tragove ostavljam u životu? Šta sam postigao? Hoće li me pamtiti na neki poseban način?” Ovo pitanje ih navodi da razmišljaju o svojoj sreći i ispunjenosti. Ponekad, to ih podstiče da preispitaju da li žive svoj život punim plućima i ostvaruju svoje ciljeve.

Kako se suočavam sa strahom od gubitka posla?: Posao igra veliku ulogu u životu muškarca, posebno u teškim ekonomskim vremenima. Tada muškarci mogu biti vrlo fokusirani na svoju karijeru, ali ta pažnja može imati negativne posledice na druge aspekte života, poput porodičnih odnosa. Iako ne rade to namerno, ta preokupiranost može dovesti do zabrinutosti kod partnerke zbog manjka brige i truda.

Kako se nosim sa procesom starenja?: Starenje je pitanje koje muškarce posebno brine, uključujući gubitak privlačnosti. Primetiti sede vlasi, smanjenje vida ili stalni umor može dovesti do osećaja nesigurnosti, a to se često povezuje s društvenim pritiscima, samoprocenom i razmišljanjem o prolaznosti života.

Gubim li zdravlje?: Bilo da je to rezultat čistog odugovlačenja ili invazivnih testova, mnogi muškarci mrze lekare – sve dok problem ne postane veliki i nešto što se ne može izbeći. U isto vreme, on je zabrinut…

Jesam li dobar roditelj?: Ako razmišlja o očinstvu ili je već otac, većina muškaraca brine o svojoj sposobnosti o prenošenju znanja, ali i ne prenošenju loših delova iskustava svojih roditelja i detinjstva. Želi da bude uravnotežen, dobar tata.

Izvor: Krstarica/D. R.