U Bihaću se Izvlači Naoružanje Iz Kasarne OS i Izvozi u Hrvatsku: Zabrinjavajući dopis..

(Senzor.ba)

Prije pet dana, Vlada i Skupština Unsko-sanskog kantona uputili su zabrinjavajući dopis na relevantne adrese u državi, izvješćujući o izvlačenju značajne količine naoružanja iz kasarne Oružanih snaga “Adil Bešić” u Bihaću prema Graničnom prijelazu Izačić, te o sumnji da se to oružje izvozi u Republiku Hrvatsku.

Kako je saopćeno iz Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES), od nadležnih institucija BiH, počev od Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih tijela na nivou države BiH i FBiH, iz Unsko-sanskog kantona zatraženo je hitno očitovanje o ovim uznemirujućim i alarmantnim informacijama.

No odgovora nema, uprkos tome što je u dopisu navedeno da je upućen na osnovu brojnih prijava zabrinutih građana.

Mustafa Ružnić, premijer USK, ističe da su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u USK veoma ozbiljno shvatili informacije o izvlačenju naoružanja iz kasarne “Adil Bešić” u Bihaću.

S obzirom na to da se oružje u velikim količinama izvlači iz navedene kasarne, građani su ukazali da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz kasarni iz BiH početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Mi ne možemo zanemariti činjenicu da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH na stalnom udaru secesionističkih politika i da se Bošnjacima otvoreno prijeti novim genocidom.

Ako u obzir uzmemo brojne primjere nasrtaja na državu BiH i Bošnjake, uključujući i najsvježiji slučaj brutalnog premlaćivanje maloljetnika u Osmacima, povratnika u RS, mi na vijest o izvlačenju oružja iz BiH pod misterioznim okolnostima ne možemo ostati slijepi, gluhi i nijemi – istakao je Ružnić.

Zbog toga su, dodaje, od državnih institucija zatražili pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne “Adil Bešić” u Bihaću i izvozi iz BiH.

Međutim, umjesto da su se barem oni zvaničnici koji sebe nazivaju probosanskim hitno pozabavili navodima iz našeg dopisa, pitanja koja se tiču svih nas i sigurno su prioritetna u ovom trenutku, još su bez odgovora i oni koji bi jasno i glasno o njima trebali progovoriti šute.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ovih dana se zabavio donošenjem zakona o vinu slaveći to kao jedan od glavnih koraka za ulazak BiH u EU.

Jasno je da su nam potrebne uredbe i zakoni usklađeni s evropskim u svim oblastima, ali su nam sigurnost i očuvanje mira, naročito u aktuelnoj situaciji i trenutnim okolnostima daleko na listi prioriteta ispred spomenutog zakona – naveo je Ružnić.

Podsjetio je, također, da ovo nije prvi put da se došlo u situaciju da se “oni koji bi trebali stati u zaštitu interesa države BiH i Bošnjaka koji su pod stalnim prijetnjama i udarima ponašaju po principu ‘selo gori, a baba se češlja’, jer na naš dopis nisu reagirali ni drugi zvaničnici ‘Trojke'”.

Međutim, nismo svi “opijeni” vlašću i čuvanjem fotelja po svaku cijenu, a naročito kalkulacija nema kada su u pitanju sigurnost i očuvanje mira.

Iako smo u ovom dijelu BiH veliki zagovornici očuvanja mira i stabilnosti u BiH, poučeni bolnim i tragičnim iskustvima s početka devedesetih, mi u Krajini ne pristajemo na šutnju o alarmantnim podacima o izvlačenju oružja iz kasarne “Adil Bešić” u Bihaću i ustrajat ćemo da se ovo pitanje u potpunosti i do kraja razjasni i nećemo pristati da se Bošnajci razoružavaju dok se policija u RS-u oprema sa najsavremenijim borbenim i oklopnim oružjem i vozilima – poručio je Ružnić.

(Senzor.ba)