Vojna Vrtoglavica u Nigeru: Oružane snage u stanju najviše pripravnosti

Nakon vojnog puča u Nigeru, vojna hunta je izdala naredbu oružanim snagama da budu u stanju maksimalne pripravnosti, ističući povećanu prijetnju od mogućih napada. Ovo proizlazi iz internog dokumenta koji je objavio načelnik odbrane, prenosi Rojters.

U dokumentu, koji je danas objavljen na internetu, navodi se da će naredba o maksimalnoj pripravnosti omogućiti snagama da adekvatno reaguju u slučaju bilo kakvog napada i “izbjegnu iznenađenje”.

“Sve više se osjećaju prijetnje agresijom na nacionalnu teritoriju“, navodi se u saopštenju.

Asocijacija zemalja Zapadne Afrike – Ekovas (ECOWAS) odmah pošto se dogodio puč u Nijameju 26.jula odlučno se stavila na stranu oborenog lidera Nigera Mohameda Bazuma.

Ekovas je saopštio da je spreman za vojnu intervenciju u Nigeru, čim se naredi, u više navrata, a posebno nakon dvodnevnog samita u Akri, Gana, 17/18. avgusta.

Četiri dana poslije puča, 30. jula, Ekovas je čelnicima vojne uprave u Nigeru dao rok od sedam dana da vrate prethodnog predsjednika Bazuma. U suprotnom, osim sankcija najavljena je upotreba sile.

U petak je Ekovas je umanjio značaj ove prijetnje i rekao da je “odlučan da napravi korak nazad kako bi se prilagodio diplomatskim naporima”, iako je intervencija ostala jedna od opcija za stolom.

Paralelno, vojna uprava Nigera ovlastila je vojske Malija i Burkine Faso da deluju na prostoru te zemlje. General Abdurahman Tčijani, prvi čovek Nigera, potpisao je izvršna naređenja u tom smislu “u slučaju agresije”.

Čelnici dve zemlje objavili su prethodno da će napad Ekovasa na Niger tretirati kao čin rata protiv njihovih država.