VUČIĆ: Podržavamo teritorijalni integritet BiH; Amanpour: Znači ne podržavate Dodika?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući u emisiji sa Christiane Amanpour na CNN-u, istakao je svoju podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Na konstataciju poznate novinarke da li to znači da onda ne podržava lidera SNSD-a Milorada Dodika koji taj integritet stalno dovodi u pitanje najavljujući otcjepljenje entiteta Republika Srpska, Vučić je poručio da mu se “ne stavljaju riječi u usta”.

Konstantna je destabilizacija u BiH?

Uvijek sam bio veoma odgovoran i ozbiljan kada je riječ o Bosni i Hercegovini. Uvijek sam podržavao teritorijalni integritet BiH…

Znači onda ne podržavate Dodika?

Nemojte mi stavljati vaše riječi u usta. Ja kažem da podržavam teritorijalni integritet BiH i Dejtonski mirovni sporazum. To nikada nisam dovodio u pitanje.

Kad Novak Đoković napiše na kameri, na jednom turniru, da je “Kosovo srce Srbije” i da se “zaustave neredi”, da li to odmaže ili pomaže situaciji?

VUČIĆ ZA CNN: “Mi želimo veće prisustvo KFOR-a na severu Kosova!”

Vjerujem da je Đoković govorio iz srca. Devedeset i devet posto ljudi u Srbiji u to vjeruje. Mi političari moramo biti racionalni i pragmatični. Znači da dođemo do rješenja pregovorima. Moramo biti konstruktivni da osiguramo da Srbi i Albanci više ne pate.