VUČIĆ ZA CNN: “Mi želimo veće prisustvo KFOR-a na severu Kosova!”

Aleksandar Vučić večeras je gostovao na televiziji CNN u emisiji novinarke Christiane Amanpour.

On je rekao da izvještaji koji su stizali u Bijelu kuću o dešavanjima u Banjskoj nisu bili u potpunosti tačni.

“Izveštaji koji su stizali u Belu kuću o dešavanjima u Banjskoj nisu tačni. Prema Sporazumu imamo pravo da koristimo teritoriju u zoni bezbednosti. Pre nekoliko dana imali smo manje od 8.400, danas imamo 4.400 ljudi u toj zoni što je uobičajeno. Uvek smo slušali naše partnere o deeskalaciji situacije, Ne trebaju nam ratovi, mi želimo veće prisustvo KFOR-a posebno na severu Kosova.”

Amanpur je upitala Vučića da li će Milan Radoičić odgovarati zbog dešavanja u Banjskoj.

“Srbija će naravno pozvati na odgovornost sve ljude koji su počinili krivična dela, on je dostupan na našoj teritoriji i tužilaštvo će uraditi svoj posao. Međutim, postoji još nešto, govorio sam o problemima, problem je u tome što su Srbi hteli da se zaštite i ja neću braniti ubistvo kosovskog policjaca, i ja to osuđujem. Srbi su bili hapšeni bez ikakvih optužbi“, kazao je.

Na pitanje da li još uvijek ima „bol u desnoj ruci da potpiše sporazum sa Kosovom“, Vučić je odgovorio:

„Cenim Vašu objektivnost, želim da kažem da možda niste pratili ono što je EU govorila posle našeg poslednjeg satanka. EU je tada javno rekla da je Srbija potpuno konstruktivna.“

On je rekao da čini „sve ono što je rekao da će činiti“.

„Ali postoji srpski Ustav i moram da ga se pridržavam. Nisam ništa krio u njihovom prisustvu“, rekao je Vučić o pregovorima sa Prištinom. On je ocijenio da je mir u najboljem interesu Srbije i čitavog regiona.