VUČIĆ ZAFRKAVA AMERIKANCE: ‘Zašto Ne Uvedete Sankcije Dodikovim Unucima?’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ironično predložio Sjedinjenim Američkim Državama da razmotre uvođenje sankcija unucima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Osvrćući se na odluku Ministarstva finansija SAD-a da stave na “crnu listu” Igora i Goricu Dodik, sina i kćerku predsjednika RS-a, Vučić je dao sarkastičan komentar na najnoviji potez Washingtona.

“Čestitam vam na hrabrosti, junaci. Svaka vam čast, kakvi ste junaci. Vidite da i unucima uvedete sankcije”, rekao je Vučić.

Vučić se danas obratio članovima Srpske napredne stranke u Šapcu, gdje vladajuća stranka u Srbiji proslavlja 15 godina od osnivanja.

Američke vlasti su Goricu i Igora Dodika označili kao osobe koje olakšavaju koruptivne radnje u RS-u, a da se time izvlači javni novac u svrhu ličnog bogaćenja i bogaćenja svoje porodice.

Napomenuli su da je Milorad Dodik odgovoran za antiustavni prijenos nadležnosti sa državne vlasti na entitetsku vlast te da je bogatstvo stekao, kako su naveli, mitom i korupcijom.

Ukazali su da je Milorad Dodik zaslužan za veće učešće kćerke i sina u političkim aktivnostima te da je to uzrokovalo zabrinutost da RS sve više nalikuje na Dodikovu porodičnu firmu. Ocijenili su da to negativno utječe na osiguravanje stranih investicija u ovom entitetu.

Tvrde da su pojedini odustali od finansijske pomoći RS-u, jer su vjerovali da će ta pomoć završiti kod Dodika i njegove porodice.

I Igora Dodika smatraju odgovornim za, kako su naveli, podmićivanje zvaničnika, članova biračkih odbora i posmatrača kako bi SNSD pobijedio na izborima.