ZA GODINU DANA KUPILA STAN I KOLA OD PLATE: Priča Srpkinje koja je otišla raditi u Norvešku.

Od 2012. godine boravim u Dramenu, gdje sam stekla trajno zaposlenje kao medicinska sestra specijalista. S obzirom na to, jako sam zadovoljna svojim životom – izjavila je Srpkinja koja radi u Norveškoj kao medicinska sestra.

Branka Mirić koja je po zanimanju medicinska sestra, 2010. godine se preselila u Norvešku i trenutno radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odeljenju produžene zdravstvene nege, a postala je i instruktor za kurseve o tome kako se procenjuje stanje pacijenata, dok je skoro predložena za predstavnika klinike u sestrinskoj komori.

Prema njenim rečima, velika je razlika između medicinske sestre u Srbiji i one u Norveškoj, jer je tamo ta profesija poštovana i od njih se očekuje da doprinesu lečenju pacijenta, predlažu postupke lečenja, rehabilitacije i prate dejstvo terapije, piše “Politika”.

Odmah sam dobila licenu za medicinske sestre jer sam imala visoko obrazovanje i specijalizaciju. Norveški jezik sam učila u Beogradu, a posao sam dobila preko jednog biroa za zapošljavanje i imala sam ugovor na dve godine. Radila sam u tri različite ustanove – kaže Branka i dodaje:

Od 2012. godine živim u Dramenu, jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam jer sam pre dve godine uspela da kupim stan, auto i sve neophodne stvari i to od plate. Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja.

Mislim da je to dovoljan razlog da se napusti Srbija, jer od sestrinske plate ne može da se preživi u našoj zemlji, a ni da se deca školuju.

Kako ona kaže, ranije nikada nije pomislila da će doći trenutak kada će ona napustiti svoju zemlju.

Inače, u poslednje vreme, medicinske sestre najviše odlaze u skandinavske zemlje i Nemačku, a ukoliko se taj trend nastavi, situacija će biti slična kao sa lekarima, odnosno, neće imati ko da brine o bolesnim pacijentima.

(Oazaznanja)