ŽESTOKA PORUKA IZRAELSKE AMBASADORICE U BiH ŽELJKU KOMŠIĆU: ‘Zašto štitiš teroriste?’

Ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg posebnom je izjavom protestovala protiv istupa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojem je on indirektno opravdavao napad pripadnika Hamasa na židovsku državu kazavši kako to treba posmatrati “u kontekstu”.

Peleg je reagirala na Komšićev intervju javnom servisu BHT 1 emitiranom u ponedjeljak u kojem je on “neopreznom i sebičnom” ocijenio izjavu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto koja je iskazala nedvosmislenu podršku Izraelu nakon terorističkih napada Hamasa.

Ambasadorica Peleg sada je kazala kako Krišto nije birala stranu Izraela, nego ljudskih bića, a Komšiću je postavila pitanje za što se on to zapravo zalaže i kakve vrijednosti zastupa.

Podsjetila ga je da su u napadima Hamasa ubijeni nedužni civili, žene, djeca i starci te stotine mladih okupljenih na jednom koncertu.

Kao primjer je navela to što su šestomjesečna beba i trogodišnje dijete te dvije 85-godišnje bake odvedeni kao taoci u Gazu, a mala djeca su zatvorena u kaveze.

Gospodin Komšić smatra da to sve treba ‘promatrati u kontekstu’. U kojem kontekstu, gospodine Komšiću? U kontekstu ISIS-a? Auschwitza? Koji kontekst daje legitimitet mučenju male djece? Da otimaju bake? Da ubijaju bebe u njihovom krevetu? – upitala je Galit.

Na Komšićevu tvrdnju kako su i reakcije iz BiH na zbivanja na Bliskom istoku iskorištene za unutarnje političke obračune, ambasadorica Galit mu je poručila kako se time ne kani baviti, ali želi da se poštuju činjenice.

“U ovom barbarskom napadu Hamasovih divljaka, žrtve su ljudi, a počinitelji ubojice nisu bili ni blizu ljudi. S koje strane povijesti ćete ostati zapamćeni, gospodine Komšiću?”, upitala je izraelska ambasadorica.