ZOVKO OPTUŽILA KOMŠIĆA: “Njegova izjava pokazuje da je on instrument u rukama terorista”

Raspravu između predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i izraelske ambasadorice Galit Peleg komentirala je i europarlamentarka iz Hrvatske iz redova HDZ-a, Željana Zovko.

U izjavi za Euractiv, Zovko je kazala da je “zgrožena nediplomatskim načinom komuniciranja Komšića s izraelskom veleposlanicom i njegovim stavljanjem u isti koš palestinskog naroda i Hamasa”.

“Ovo nije borba Izraela protiv Palestinaca nego protiv Hamasa, terorističke grupe koja je napala Izrael i koja čini masakre nad izraelskim civilima. To je borba protiv terorizma u kojoj Izrael štiti sebe i cijeli slobodan svijet. I ova izjava Komšića pokazuje da je on instrument u rukama terorista”, kazala je Zovko za Euractiv.

Dodala je kako “Hrvati u srednjoj Bosni imaju iskustva s ritualnim ubijanjima kakve je sada u Izraelu izveo Hamas”.

Kazala je da je u BiH tokom rata u prvoj polovici 90-ih “došlo dosta radikaliziranih boraca iz islamskih zemalja, od kojih su mnogi i ostali u toj zemlji, iako su je, po sporazumima i obvezama koje je preuzelo Sarajevo, odavno morali napustiti”.

Radikali se, kazala je Zovko, “mogu naći i među današnjim ilegalnim migrantima koji preko BiH pokušavaju ući u EU”.

“Međunarodna zajednica nije posvetila dovoljno vremena rješavanju tog problema u BiH, kao ni problemu Željka Komšića”, kazala je Zovko.

(S.B)