Hil: Volio bih da Srbija shvati da je Kosovo nezavisna država, ali je problem..

(Foto: Nemanja Nikolić)

Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, je danas istakao da bi “želeo da Srbija razmotri i prizna nezavisnost Kosova”, ali je istakao da se suočavaju s kompleksnim problemom.

Hil je, drugog dana Beogradske bezbednosne konferencije (BSC), naglasio važnost razumevanja dešavanja 24. septembra tokom oružanog incidenta na Kosovu, u selu Banjska.

“Kao prvi korak prema rešavanju ovog problema, ključno je da odgovorne za ono što se desilo držimo odgovornim, kako se takvi događaji ne bi ponavljali”, izjavio je ambasador tokom panela “Zapadni Balkan u globalnom (ne)redu”.

Hil je istakao da naredni korak treba da bude smirivanje situacije na severu Kosova, nakon čega bi se trebalo tražiti političko rešenje.

“Ono što je bitno jeste da SAD i EU zajedno rade na rešavanju problema na Zapadnom Balkanu. Kosovo i dalje ostaje izuzetno kompleksan problem”, rekao je Hil.

“Postoje glasovi koji sugeriraju da bi Srbija trebala jednostavno priznati nezavisnost Kosova i krenuti dalje. Iako bih voleo da se to dogodi, moramo shvatiti da je ovaj problem mnogo dublji i kompleksniji”, zaključio je Hil.

U okviru panela su govorili i nemački izaslanik za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, specijalni rumunski predstavnik za Zapadni Balkan, Adrian Davidoiu, te politički savetnik specijalnog izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine, Jožef Pandur