Hoće li Facebook i Instagram uskoro zahtijevati pretplatu za korisnike?

Meta bi naplatila otprilike 10 eura mjesečno na stolnom računalu za korisnički račun pri Facebooku ili Instagramu i oko šest eura za svaki dodatni povezani račun.

Na mobilnim uređajima, cijena za jedan račun bi skočila na otprilike 13 eura jer bi Meta uračunala provizije koje naplaćuju Appleove i Googleove trgovine aplikacijama.

Tu je tvrtku ranije ove godine s 390 miliona eura kaznila irska regulatorna agencija zadužena za privatnost podataka i upozorila kako ne može koristiti takozvanu ‘ugovornu’ pravnu osnovu za slanje oglasa korisnicima na temelju njihove online aktivnosti.

Meta je naknadno objavila kako od korisnika u Uniji namjerava zatražiti pristanak prije nego što tvrtkama dopusti ciljano oglašavanje. Sad su europskim regulatorima priopćili kako se nadaju tijekom nadolazećih mjeseci uvesti pretplatu bez oglasa za korisnike u Europi.

I dalje vjeruju u besplatne usluge koje su podržane personaliziranim oglasima, ali istražuju i opcije kako bi se osigurali usklađenost s evoluirajućim regulatornim zahtjevima, piše Reuters.