HUSEJN U BLIZINI BUGOJNA IZGRADIO CRKVU: “Za ljubav naše zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina”

U okolini Bugojna, Husejn Smajić je podigao katoličku crkvu u mjestu Vesela, na temeljima pronađene srednjovjekovne crkve, ističući da ju je izgradio “u ime ljubavi prema jedinstvu” u Bosni i Hercegovini.

“Za ljubav naše zemlje koja se zove Bosna i Hercegovina. Za ljubav jedinstva i za ljubav da se ne razdvajamo po nacionalnosti, nego da se poštujemo kao ljudi i ne budemo neka plemena”, poručio je Smajić u utorak kada je crkvu blagoslovio vrhbosanski nadbiskup u miru, kardinal Vinko Puljić, pred mnoštvom vjernika i drugih gostiju.

Smajić je crkvu nazvao “crkvom mira, ljubavi i poštovanja”. Ona još nije dovršena, ali je na neki način simbol, kazao je Puljić. Husejn Smajić je na svom imanju Vesela straža tijekom izvođenja radova na izgradnji mini-hidroelektrane 2014. naišao na arheološke ostatke.

Otkriće je prijavio nadležnim institucijama s dokazima kako je riječ o crkvi koja je nekada davno bila na tom mjestu. Zatim je vlastitim sredstvima nastavio iskapanja pod stručnim nadzorom te su iskopani vrijedni arheološki nalazi, piše portal Nedjelja.

Crkva datira iz 13. stoljeća

Prema procjenama, stara crkva datira iz 13. stoljeća. O tome svjedoči i jedan sačuvani pisani dokument iz 1406. u kojem se navodi kako je u toj crkvi održan kapitul bosanske franjevačke vikarije te da ju je pohodio bosanski kralj Stjepan Ostoja.

Smajić je zemljište potom darovao Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a nakon konzerviranja otkopanih zidova odlučio je izgraditi novu crkvu. Arheološka iskapanja od 2015. vođena su pod nadzorom Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada, a u sklopu istraživanja pronađeno je 12 grobova.

U jednome od njih pronađeno je platno prošiveno zlatnim nitima – baršun, kao i puno luksuznih predmeta koji se vežu za velikaške obitelji koje su živjele na ovom prostoru budući da je Vesela bila značajan trgovački centar.

Ovdje je pronađena i jedna od većih crkva istraženih na prostoru bosanskog kraljevstva, a prema povijesnim izvorima, na prostoru Vesele je bio franjevački samostan, prenosi Index.hr.