SCHOLZ BIJESAN: Komentirao je plan protjerivanja stranaca iz Njemačke.

Njemački kancelar Olaf Scholz komentarisao je s ogorčenjem na sastanak radikalno desnih snaga na kojem su predstavljeni planovi o protjerivanju stranaca iz Njemačke i pozvao demokratske snage na zajedništvo, prenosi Index.hr

“Učiti iz prošlosti, to nije samo prazna floskula. Demokrati moraju zbiti redove”, izjavio je Olaf Scholz preko platforme X.

On je poručio da svi oni koji se okreću protiv demokratskog poretka u Njemačkoj predstavljaju “slučaj za urede za zaštitu ustavnog poretka i pravosuđe”. Njemački kancelar također je istaknuo kako se zajedništvo njemačkog društva ne može ugroziti zbog “fantazija ekstremista”.

Poziva se na zabranu AfD-a

“Mi nećemo dozvoliti da netko određuje tko pripada društvu na temelju toga radi li se o nekome tko iza sebe ima migrantsku pozadinu ili ne”, poručio je Scholz. Njemački kancelar poručio je kako država štiti sve, neovisno o porijeklu, boji kože ili o tome koliko je netko “neugodan za fanatike s asimilacijskim fantazijama”.

Scholz je time reagirao na vijesti o sastanku, održanom krajem studenog, na kojem su sudjelovali predstavnici Alternative za Njemačku (AfD) i ekstremno desnih organizacija, ali i nekoliko pripadnika oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Na sastanku su izneseni planovi o protjerivanju svih stranaca iz Njemačke pa tako i njemačkih državljana stranog porijekla koji nisu dovoljno asimilirani. Vijest o sastanku i sudjelovanju političara parlamentarne stranke AfD-a naišla je na ogorčenje i pozive za zabranom ove stranke, koja je u međuvremenu stekla veliku popularnost kod birača.