“IZNIMNO SVJESNI VAŠIH SLABOSTI? Evo kako da prekinete ovu štetnu naviku i ponovno pronađete radost”…

Da li se često zateknete ispred ogledala i fokusirate na svoje “nepoželjne” aspekte, ili sebe kritizirate zbog nesavršenosti u važnim projektima? Pretjerana i stroga samokritika može znatno narušiti kvalitetu života. Otkrijte kako da prevaziđete ovu destruktivnu naviku.

Samokritika podrazumijeva usmjerenost osobe na vlastite “nedostatke”, slabosti i pogreške. Iako je korisno biti svjestan svojih grešaka kako bismo iz njih učili, stalna fokusiranost isključivo na negativne aspekte može dovesti do neprekidnog samokritiziranja i urušavanja samopouzdanja.

Jedan od izvanrednih kapaciteta ljudskog uma je sposobnost da gotovo “izvana” promatramo vlastite aktivnosti dok ih obavljamo. Drugim riječima, možemo sebi “gledati preko ramena” dok se ponašamo te procjenjivati našu izvedbu. Nažalost, ova perspektiva ponekad postaje neopravdano kritična, što znači da se previše fokusiramo na svoje “slabosti”. Kao posljedica toga, umjesto zdravog samoanaliziranja, često sebe ponižavamo, ograničavamo i umanjujemo. Zašto se to događa? Postoji li način da se to prevlada?

Preterano fokusiranje na svoje “mane” je navika koju, većinu vremena, izvodite, a da toga niste ni svesni. Nažalost, mnogi veruju da je kritikovanje, grđenje i vređanje sebe praksa koja će ih “probuditi”, osvestiti i podstaći da se promene nabolje. Ali, preterana samokritičnost je daleko od rasta, ona može biti destruktivna. Ukoliko kod sebe samo primećujete greške i iznova sebe kritikujete, to vas ne poboljšava, već vas povređuje i uzrokuje nesigurnsot.

Koji su dva najčešća podrijetla samokritičnosti:

Usvojeni obrasci ponašanja – Vaše odrastanje možda je bilo obilježeno čestom kritikom, što je oblikovalo vašu percepciju. Stoga ste razvili uvjerenje da je samokritika normalan, čak poželjan pristup prema sebi. Slijedom toga, naglašeno fokusiranje na vlastite mane poklapa se s ovim uvjerenjem.

Nesvjesni osjećaj krivnje – U vašem životu može postojati nešto što izaziva osjećaj srama ili krivnje, iako toga niste svjesni. Možda ste poduzeli ili imali želju za nečim što smatrate nedopustivim. Kao odgovor na to, snažna samokritika postaje način neprekidne samo-kažnjavanja.

Kako prepoznati znakove preterane samokritičnosti:

  1. Latentna krivica – Svaki put kad se dogodi nešto negativno, osjećate kao da ste mogli poduzeti nešto da to spriječite.
  2. Generalizacija vlastitog ponašanja – Često koristite izraze poput “Ne mogu ništa dobro učiniti” ili “Situacije uvijek izmiču kontroli”.
  3. Preveliki zahtjevi prema sebi – Smatrate da je ispravno samo ako je savršeno. Ako nije, osjećate da ste postigli neuspjeh.
  4. Nedostatak samopohvale – Rijetko sebe pohvaljujete. Kritizirate sebe satima ili danima zbog pogrešaka, dok uspjesi prolaze neprimijećeno.
  5. Dihotomno razmišljanje – Svijet je ili crn ili bijel. Ako niste postigli sve, osjećate kao da niste postigli ništa.
  6. Neprestano se uspoređujete s drugima – Stalno stavljanje drugih iznad sebe.
  7. Strah od rizika
  8. Opraštanje sebi doživljavate kao potčinjavajuće i neprihvatljivo

Ukoliko ste preterano samokritični i primećujete da vas to sputava, utiče na kvalitete života i čini da se osećate loše, važno je da porazgovarate sa stručnjakom i dobijete važne smernice. Jedan od najvažnijih koraka kako biste prestali da se fokusirate na svoje “mane” jeste SAOSEĆANJE.

Saosećanje ne treba povezivati sa samosažaljenjem. Ono predstavlja da se ophodite prema sebi kao osobi koja ima emocije, da pokažete solidarnost sa sobom, razumevanje prema vlastitim greškama i da se trudite da sebi oprostite, ali i motivišete sebe da nastavite dalje. Samosaosećanje ne znači da ste više popustljivi u onome što radite. Naprotiv, ako ojačate sliku koju imate o sebi i, umesto da se previše fokusirate na sopstvene mane, odlučite da se jednostavno prepustite, velika je verovatnoća da ćete postići veća dostignuća u svim aspektima svog života.

Samosaosećanje spontano motiviše i podstiče pozitivne promene u vama. Sa druge strane, oštra i preterana samokritika samo uništava i smanjuje vaše šanse za napredovanje. Zato je važno da učite kako da sebi postanete dobar prijatelj, da se povežete sa sobom, ukažete prvo razumevanje, zatim poštovanje, a na kraju najvažnije- LJUBAV.

Izvor: Sensa