Izvor snage u teškim trenucima: Moćne Rumijeve poruke koje zatvaraju vrata srca svemu što je loše …

4 Rumijeve poruke koje će motivisati i dati hrabrost kada se osećate loše!

Malo je pesnika koji snagom svojih pisanih riječi mogu otvoriti vrata saznanjima o nama samima i pomoći nam da prebrodimo izazovna vremena. Jedan od takvih pesnika je sufijski pesnik i mistik Mevlana Dželaludin Rumi.

U kriznim vremenima uvijek možemo “krenuti” unutra, ka sebi, u predivne predjele srca o kojima je Rumi pisao nadahnuto i s oduševljenjem. Njegovi stihovi su prožeti ljubavlju koja prodire mnogo dublje od riječi i značenja koje im pridajemo.

Ljubavna tišina

“Zatvori vrata govora (usta). Otvori prozor ljubavi (oči)”, poručuje Rumi.

Odmaknite se od vanjskog svijeta što je češće moguće kako biste osjetili ljepotu tišine. Shvatite da je tišina prava priroda vašeg bića i vaše prirodno stanje. Prihvatite tišinu kao svoj izbor, ne dopustite da vam se nameće jer će u vama stvoriti dodatni otpor.

Odmorite se od svega što vas iscrpljuje

U svojoj pjesmi “Dva dana ćutanja”, Rumi savjetuje: “Nakon što se danima gostite, postite. Nakon što danima spavate, budite budni cijelu noć. Nakon perioda pričanja gorkih priča,… dopustite sebi dva dana tišine – tamo gdje se duša sladi i buja više nego uz priču.”

Neka vam vrijeme krize posluži kao prilika za promjene koje ste možda već željeli provesti, ali ste ih odgađali i vraćali se na staro.

Tražite mudrost i snagu unutar sebe

Rumi kaže: “Ne traži to izvan sebe. Iz sebe to mleko muzeš, ne iz drugih.”

Ako od drugih tražimo potvrdu, istinu, snagu, odobrenje…, razočarat ćemo se jednostavno zato što nam to nitko drugi ne može dati. Nemojte se oslanjati na vanjske vijesti, nego slušajte unutarnji glas, tihi glas intuicije koji čak i u najtežim trenucima kaže: “Sve će biti u redu.”

Uronite u svoj unutarnji svijet

“Oseti miris istinskog voćnjaka. Okusi vinograd u vinogradu.” Tu su i zatvoreni voćnjaci i vinogradi koje možete namirisati i okusiti samo zatvorenih očiju. Kada postanete svjesni svojeg bića, ništa izvana više neće moći uznemiriti vas. Bit ćete svjesni događaja zbog kojih većina ljudi padne u stanje očaja i panike, ali ostaćete smireni i sabrani.

Izvor: Sensa