JOSIP JURATOVIĆ UZNEMIRIO SRBIJU: „Vučić je stjeran u kut, pozivam predsjednika Srbije da vlast preda…

Josip Juratović, šef komiteta za Zapadni Balkan njemačkog Bundestaga, izrazio je mišljenje da je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, “postao zatočenik vlasti koju je sam stvorio”. Također je naglasio da postoji netačno shvatanje u dijelu javnosti u Srbiji da međunarodna zajednica podržava režim Aleksandra Vučića.

„Što se tiče testova, on je već pao na nekoliko, a što se tiče izjave da je on (Vučić) talac kriminala i sistema u kojem živi, sistem je tako učvrstio da je postao rob svog režima“, rekao je Juratović, nakon što je voditeljica citirala izjavu predsjednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je Vučić „talac Milana Radoičića“, bivšeg potpredsjednika Srpske liste i kontroverznog biznismena sa sjevera Kosova, koji je priznao da je organizirao nedavni teroristički napad u Banjskoj.

On je u emisiji „Među nama“ na TV Nova pozvao predsjednika Srbije da „vlast ponovo preda državnim institucijama, Skupštini Srbije i narodnim poslanicima“.

„Vučić nema ni moć ni snagu i satjeran je u ćošak sa više strana. Zato sve vrijeme govorim da bi bilo najbolje da (Vučić) ponovo preda vlast narodu, narodnim poslanicima, parlamentu i državnim institucijama u ruke, jer je očito da on više ne može“, ocjena je zastupnika njemačkog Bundestaga.

Na pitanje o tome da li dio javnosti u Srbiji griješi kada ima utisak da „međunarodna zajednica podržava režim Aleksandra Vučića, Juratović je odgovorio da je taj utisak pogrešan i dodao je da Unija ne podržava Vučićev režim.

„Niko ne podržava Vučićev režim i to je i Vučić dobro osjetio u EU. Niko ne podržava režim. Mi smo demokracija i želimo demokratski sistem, ali ne možemo da diktiramo demokraciju“, istakao je Juratović.

On je naveo i kako je njegov prijedlog sve vrijeme da se sva pomoć EU Srbiji uvjetuje, odnosno da se traži funkcionalnost institucija i sloboda medija.

„Sva pomoć koja se dijeli Srbiji od EU treba se uvjetovati. Mi ćemo vam pomoći, ali tražimo funkcionalnost institucija, prije svega sudstva, te suzbijanje kriminala i korupcije, to je najveća rak rana cijelog regiona, ne samo Srbije, ali i slobodu medija“, rekao je on.

„Sve je podređeno jednom čovjeku koji je izgubio totalnu kontrolu nad sistemom i koji je satjeran u ćošak. Tu sada mora da se probudi Srbija, jer ljudi u Srbiji žele mir i stabilnost“, dodao je on.

Juratović je poručio i da „mađarski veto na moguće mjere protiv Srbije ne može da ih spriječi da jasno kažu Srbiji pod kojim uvjetima će se dalje igrati“.

Šef komiteta za Zapadni Balkan njemačkog Bundestaga je ocijenio i da „Srbija postaje sve dalje od EU, odnosno njenih vrijednosti, iako predsjednik Srbije već godinama priča kako želi u Uniju“.

Govoreći o napadu u Banjskoj na sjeveru Kosova, Juratović je istakao da Srbiji i Kosovu mora da bude prioritet da naprave istragu kako se tako nešto ne bi moglo ponoviti.

„Poslije tog slučaja gdje ima mrtvih, po meni je otvoreno pitanje ko sve stoji iza toga i kome je bilo toliko svejedno da žrtvuje civile, te da navuče narod, koji se hvala Bogu nije dao navući na oružani sukob“, izjavio je on i dodao da oko toga treba diskutirati.

„Ako je Srbiji i akterima sa koje god strane stalo do toga da bude mir u regionu, upravo se na to moramo fokusirati, jer onaj ko je priznao da je organizovao teroristički akt, on se slobodno kreće po Srbiji, gdje je tu verodostojnost“, upitao je on.

Govoreći o imovini Milana Radoičića, Juratović je istakao da mu je „malo smiješno“ da niko do sada nije primijetio da neko ima ogroman kapital i da je „sakupljao oružje za oko 300-400 ljudi“.

„To nije ništa drugo do običan kriminal i zaštita kriminalaca koji nažalost tri decenije vladaju Balkanom i kojeg se narod nikako ne može riješiti“, zaključio je Juratović.