Ogromna kuća, pomoćna zgrada i zemljište na prodaji za 12.800 evra: Imate još jedan dan za upit, a iza oglasa se krije..

FOTO: DOBOS.RS / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Kako se u oglasu navodi po toj ceni dobijate, porodičnu stambenu zgradu, pomoćnu zgradu i zemljište. Datum javne licitacije je zakazan za 12.10, a na fotografijama u tekstu možete videti i kako dotična kuća izgleda.

Ovaj oglas samo pokazuje da je u vreme kada cene nekretnina ne idu baš silaznom putanjom, postoji prilika da se objekti pazare jeftinije. Drugi je problem međutim, što naši građani to izbegavaju.

Naime, na portalu “Dobošu” se prodaju kuće, stanovi i ostala imovina za koje su banke aktivirale hipoteke jer građani nisu izmirivali rate za uzete zajmove.

Kod nas se svakog svakog dana održava bar jedna licitacija na kojoj se prodaju kuće, stanovi, vozila, ali i sve ostale sitne pokretnosti, poput televizora, kreveta, ormara, komoda, pa čak i sitnijih poput pegli i knjiga. U pitanju su stvari građana koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke, a čija je imovina zaplenjena i ponuđena po nižim cenama kako bi se dug na ovaj način otplatio.

Tako na oglasima koji se redovno objavljuju na portal Doboš mogu da se vide sve licitacije, sa detaljima o stvarima koje su stavljene na prodaju, od mesta na kom se licitacija održava, pa do detaljnog opisa stvari koje su date na prodaju.

Ogromna kuća, pomoćna zgrada i zemljište na prodaji za 12.800 evra

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala, ali samo ako je dužniku neophodno za život.

I dok je u svetu potpuno normalno posećivati licitacijei kupovati imovinu dužnika, u Srbiji je ovaj vid sticanja stvari, bile one pokretne ili nepokretne, i dalje tabu. Zbog toga, sve ove nekretnine ali i stvari godinama ostaju bez kupaca.