JURIŠIĆ: Nastavljeni su napadi i pritisci na povratnike.

Duška Jurišić, zamjenica državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, posjetila je Banju Luku gdje se sastala s Mirsadom Duratovićem.

Smatra da je otvoreno vrijeđanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi radnica Bošnjakinja u podružnici u Srebrenici Preduzeća “6. novembar” iz Zvornika, ohrabreno izostankom efikasne reakcije tužilaštava na napade na povratnike Fadila i Ajšu Memišević iz Višegrada, Osmana Mehanovića iz Bratunca, Senada Sejfića iz Kamenice u opštini Zvornik.

Pritisci na povratnike nastavljeni su, kako je naglasila, pritvaranjem Mirsada Omerovića iz Srebrenice, te prekomjernom upotrebom policijske sile protiv maloljetnog A.J.

“Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je donesen zaključak o osudi napada na povratnike u Bosni i Hercegovini, te formiranju komisije koja je dužna u roku od 45 dana predložiti mjere za zaštitu povratnika. Od tada, 21. septembra napadi i pritisci su nastavljeni”, naglasila je Jurišić.

Prema njenom mišljenju, najgore što se može dogoditi da radnice, koje su javno digle glas zbog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, izgube posao ali i neophodni osjećaj sigurnosti i to ne samo na radnom mjestu kao što se to dogodilo novinarki Kadiri Šakić iz Srebrenice, koja je sa porodicom napustila Bosnu i Hercegovinu, prwnosi Raport.

“Odgovornost vlasnika tvornice je da upozori i sankcionira odgovorne za uvrede, na lokalnoj vlasti da pruži osjećaj sigurnosti, na društvu da osudi odgovorne i pruži podršku ugroženima, te gradi toleranciju, a na međunarodnoj zajednici da kontinuirano političke lidere upozorava na važnost poštivanja ljudskih prava i u kontekstu ispunjenja uslova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Uostalom, nisu li napadi na povratnike direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, Aneksa VII? U suprotnom, svi zajedno smo saučesnici u još jednom etničkom čišćenju. Ni u profesionalnom ni u ličnom, privatnom kapacitetu to sebi neću dozvoliti”, poručila je Jurišić.

(SB)