Kako redosled rođenja utiče na vaš karakter: Jesi li najstarije, srednje ili najmlađe dijete?

Postoji mnogo faktora koji utječu na izgradnju karaktera, a jedan od njih može biti redoslijed rođenja. Ovom fenomenu su se bavile razne psihološke studije, a prvi koji je pokazao interes za tu temu bio je austrijski psiholog Alfred Adler. Primijetio je da redoslijed rođenja djece utječe na njihov način promatranja svijeta, ponašanje te na njihove želje i ambicije.

Adler je otkrio da su starija djeca češće konzervativnija, pokazuju vođstvene kvalitete i teško podnose kritiku. Statistike pokazuju da su najveći svjetski lideri često rođeni kao prvo dijete u obitelji. To je uglavnom zbog odnosa roditelja prema starijoj djeci. Naime, starija djeca od samog rođenja dobivaju puno ljubavi, a kada se rodi drugo dijete, mogu osjetiti usamljenost ili nedostatak pažnje, te razviti potrebu da se bore za svoje mjesto. Želja da budu lideri i najvoljeniji u svom domu čini ih snažnima, ali ponekad takva djeca postaju autoritarna.

Srednja djeca su često ambiciozna, posjeduju snažnu volju i vedar duh. Od samog djetinjstva starija braća i sestre im pomažu u svemu, zbog čega oni odrastaju s osjećajem lakoće. Također, zbog toga brže sazrijevaju, ali istovremeno često postavljaju sebi velike zadatke. Konkurencija ih potiče da traže uspjeh u područjima u kojima su starija braća i sestre slabija.

Najmlađa djeca su često ljubimci cijele obitelji, dobivaju posebnu pažnju i često se njima udovoljava. Zbog toga mogu postati ovisni i slabiji. Često se upuštaju u avanture, vole rizične stvari kako bi dokazali svoju snagu i neovisnost. No, također mogu biti u drugom ekstremu, čuvajući svoju zonu udobnosti kao ljubimci, ostajući u poziciji da uvijek trebaju pomoć, piše Sensa Mondo.

Naravno, svaka osoba ima svoje autentične osobine ličnosti. Ipak, psiholog Alfred Adler je isticao da ćete sigurno pronaći neke od navedenih karakteristika kod sebe, barem u nekom segmentu života.

Izvor:luftika.rs