Lavrovova Poruka Vučiću u NJujorku: “Ovo ti Zapad neće nikada oprostiti”

Vucic i lavrov
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je boravio u Njujorku od 18. do 22. septembra gde je održao istorijski govor.

U nastavku vam govor predsednika Srbije prenosimo u celosti:

– Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila.

Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih, koji danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država.

Ali i više od toga. Oni su zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Novi globalni talas ratova i nasilja, koji je udario na temelje međunarodne bezbednosti, jesu bolna posledica čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija – rekao je Vučić.

– Svi koji ovde govorimo u ovoj uvaženoj organizaciji, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavamo sa stvarnim i zamišljenim neprijateljima, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti, uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Kakva je budućnost sveta? Iako smo svi čuli generalnog sekretara Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči.

Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža u kojoj je važno dobiti samo što više lajkova, u eri u kojoj se svakom kućnom ljubimcu posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo što ne prepoznajemo opasnosti koje su pred nama. Kao predsednik jedne ne tako velike zemlje, ne mogu da govorim o odnosima između velikih sila. Niti je to moj posao, niti bih umeo.

Ali hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede doužasnih posledica. Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, još uvek traje.

Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje, ili okvire regiona iz kog dolazim. Šire posmatrano – otkad smo se prošli put ovde sreli – svet nije ni bolje, ni bezbednije mesto. Naprotiv, globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti i sigurnosti, kao i poremećajima u lancima snabdevalja hrane i lekovima. Rešenje za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, nego su oni postali brojniji, a neki od njih su postali i složeniji.

Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i manje da razgovaramo, kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u sopstvenim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja – kazao je Vučić.

Cijeli tekst pročitajte na Novosti.rs..