Mudrost bake: “Nastavite raditi dok vas ispunjava – Sreća leži u jednostavnim stvarima, ne u nakupljanju bogatstva” …

Nastavite sa svojim radom sve dok vas ispunjava – Smešne sitnice donose radost, dok gomilanje materijalnih stvari to ne čini.

“Ne štedite!” – Mudrost bake od stručnjakinje za psihologiju Lilje Grad

Pre mnogo godina, kada je moja mudra baka još bila živa, jednom je meni i mojoj majci, dok smo kačile nove zavese za Vaskrs, podelila jednu divnu lekciju. Bebamur piše o tome.

Zavese su bile moderne u to vreme: sa asimetričnim lambrekenom, resama i trakicama. Međutim, nikako nisu želele da ostanu na svom mestu, padale su nam na glavu… Vrištale smo, ljutile se, smejale, i ponovo smo se latile posla.

Riječi mudre bake “Još nedavno, skakala bih do plafona da sam imala takve zavjese,” rekla je moja baka, “a sada ni zrno želje nemam”. Ona odlazi, djevojke … želja nestaje. Prema svemu. I stvarima i ljudima. Radite sve dok imate želju za to. Trošite novac na gluposti – ne štedite!

Gluposti daju radost, a skupljanje ne. Za šta čuvati? Za sahranu? Niko još nije ostao nesahranjen. Radujte se dok postoji radost. Volite dok imate želju. Dođe vrijeme kada se i toplina drugog ne želi. Ja ne želim više ništa.

Možda priroda to čini namjerno kako bismo lakše prihvatili odlazak, da ne bismo bili previše vezani za stvari ili ljude. Tako sam i ja već spremna da odem. Kada bih se mogla vratiti u vaše godine, živela bih u sadašnjem trenutku i radovala se svakoj želji. Bake više nema, ali ja živim upravo tako: u trenutku i s radošću ispunjavam svaku želju.

Izvor: infopult.info