Nakon katastrofe u Teočaku, građani su ostavljeni bez podrške: “Nismo dobili ništa.”

Usporedili smo apokaliptične prizore poplava u Teočaku prije tri mjeseca. Tada su mnogi političari obećali financijsku pomoć, no nažalost, ta su obećanja ostala neispunjena. Sada stanovnici prisilno uzimaju kredite kako bi obnovili svoje domove.

Razorne poplave iza sebe ostavile štetu od 4,5 miliona maraka. Svi nivoi vlasti tada su izrazili podršku, obećali sredstva. Najavljenu finansijsku podršku od člana predsjedništva BiH Denisova Bećirovića stanovnici i dalje čekaju. Kao i pomoć sa federalnog nivoa.

Dramatično je bilo te noći u Teočaku. Bujica je nosila automobile, uništila put i oštetila domove.

”Od njih mi niko nije donio mrvu hljeba. Nego odem radim, podignem kredit i saniram. Najviše sam stradala sve je otišlo, od električnih stvari, ograde, vrata, garaže…”, kazala je za N1 Fatka Čeliković.

Šteta na prvom spratu njene kuće bila je totalna.

”Evo vidiš i sam da nema ništa, sve bačeno… od viljuške do svega. Nisam još sanirala uzela sam godišnji sad da još, valjda ću uspjeti”, dodala je.

Stanovnici su se potom samoorganizovali, uredili mezarje, popravili dio puta koji su mogli. Strahuju od novih poplava i osjećaju se zanemareno od institucija. Jer novca za njih nema.

“Razočarani jesmo, a nismo dobili ništa, nikakva sredstva. Voljeli bi makar da nam put naprave da možemo sići do glavne ceste”, navela je Amira Čeliković.

Obećanja su nakon poplava bila brojna. Uslijedilo je zatišje.

”Razočaran sam u ovom dijelu… ako Vas neko pozove i kaže pošaljite zahtjev poslat ćemo interventnu pomoć, i onda su to gluhi telefoni… to je dva tri dana i onda se zaboravi. Imaju samo pojedine Općine koje su se javile i čini mi se da ima većeg razumijevanja među lokalnim zajednicama nego od viših nivoa vlasti.

Nemojte najavljivati i govoriti da ćete pomoći, zvati, a onda poslije nekog vremena jednostavno kažete da ide redovnim procedurama”, istakao je Tajib Muminović, načelnik Opđtine Teočak.

Situacija je zabrinjavajuća, a mještani Sniježnice se brinu kako će kada dođe zima. Biće, kažu, odsječeni od ostatka Teočaka. Dodatan problem bi mogao biti sa pitkom vodom.

(Nezavisne)