Osoba od vrednosti će se suočiti s pokušajima poniženja – Važna lekcija koju bi trebali naučiti…

Zavist prema onima koji su nadmašili druge uvek je prisutna, što može dovesti do nastojanja da se primene razne taktike izazova.

Bitno je da shvatite da život često predstavlja izazovan put, na kojem svako nastoji da se istakne iznad drugih. Mnogi će se truditi da vas omalovaže i ponize, čime bi vaša samopouzdanja mogla biti narušena. Stoga je korisno da pažljivo poslušate sledeću priču i zadržite je u pamćenju, kako biste mogli da se osnažite u sličnim situacijama.

Poznat predavač je započeo svoj seminar držeći novčanicu od 20 dolara u ruci. Pred okupljenom salom od 200 ljudi, upitao je: “Ko bi želeo da dobije ovu novčanicu od 20 dolara?” Ruke su se počele dizati, većina prisutnih je iskazala interesovanje za novac. Tada je predavač dodao:

“Dopustite mi da podijelim ovu novčanicu, ali prvo mi dozvolite da nešto učinim”, reče predavač dok je zgužvao novčanicu u ruci. Zatim upita: “Tko i dalje želi ovu novčanicu?”

Iako je novčanica bila sada zgužvana, ruke su ostale podignute u zraku. “Hm, dobro”, nastavi predavač, “A što ako učinim ovo?” Snažno spusti novčanicu na pod i zgazi je cipelom.

Zatim je podigao novčanicu sa zemlje, sada zgužvanu i prljavu.

“Ima li i dalje neko ko bi želio ovu novčanicu?” Iako je bila izgledala potpuno drugačije, ruke su se ponovno podigle.

“Dragi prijatelji, svi ste sada naučili izuzetno važnu lekciju. Bez obzira na to što sam učinio s novcem, vi ste ga i dalje željeli. Njegova vrijednost nije se smanjila.”

I dalje je predstavljao 20 dolara, i bez obzira na sve, ostao je novčani iznos. Često tokom naših života, suočavamo se s situacijama u kojima nas izgazi, zgužva, ili padnemo na tlo, suočavajući se s prljavštinom zbog odluka koje donosimo ili okolnosti koje nam se ispreče na putu. Možemo se osećati bezvrijedno u takvim trenucima.

No, bez obzira na sve što se dešava ili što će se dešavati, nikada nećete izgubiti svoju vrijednost. Postoji tendencija ljudi da pokušaju umanjiti onoga koji se ističe. Vi ste jedinstveni – i to je nešto što nikada ne biste trebali zaboraviti! Imajte vjeru u sebe, čak i u najtežim trenucima, kada padnete ili posrnete. Čak i kad drugi pokušavaju zamazati vaš ugled – vi i dalje nosite svoju neprolaznu vrijednost.

Izvor:Infopult