Pisac daje mudro objašnjenje – Može li roditelj bez ikakvih dostignuća u životu pripremiti dijete za budućnost?

Jednom je Platon izjavio: “Učenik nije posuda koju treba napuniti, već baklja koju treba zapaliti.”

Danas ćemo istražiti temu djece, njihovog učenja i usvajanja novih znanja. Svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no često se ne zapitamo jesmo li i sami ispravno postupali u vezi s djetetovim učenjem i kakve izbore smo donijeli.

Često roditelji traže najbolje učitelje i upisuju djecu na razne aktivnosti i tečajeve. Međutim, ponekad su nezadovoljni i razočarani rezultatima. Je li to možda zato što postavljaju visoke standarde koje sami nisu uspjeli doseći?

V. Pelvin je izjavio: “Razgovarate s nekim i primjećujete da vam se sviđaju njegove riječi i čini se da u njima ima istine, ali odjednom primijetite da mu je majica stara, papuče izlizane, hlače zakrpane na koljenima, a namještaj u njegovoj sobi izlizan i star.

Pogledate malo pažljivije i primijetite tragove siromaštva, shvaćajući da sve što je taj sugovornik u životu radio i razmišljao nije doveo do jedne pobjede koju je toliko želio postići. U tom trenutku, stisnuvši zube, obećao je sebi da neće odustati, iako mu još nije bilo sasvim jasno s kim ili za što igra.”

Odmah gubite interes za njegove riječi i želite se sa njim pozdraviti, zapravo pozdravljate se sa nečim ugodnim”. Ovakve situacije nažalost znaju da budu česte i jako bolne. Postoje ljudi koji kada fokus stave samo na ono što sagovornik priča ne primjećuju ništa drugo. Jer priča ispravno.

A, onda kada se zagledaju malo bolje i primjete druge sitnice, vide da se ne radi o obrazovanom čovjeku pa im nivo interesovanja pada. Naravno, ovo viđenje zna da biva pogrešno i površno. Svakako je i individualno.

Takođe, jedna izreka kaže: “Vaše znanje je bezvrijedno ako ne može pretvoriti u novac”. Mnogi znaju da se vode ovim principom, a da li je isti uvijek ispravan? Znanje aposlutno ne mora bude mjerodavno shodno novcu koji zarađujete. Stoga, se i ova teza može smatrati pogrešnom.

Postoje roditelji koji marljivo rade za skromna mjesečna primanja, otplaćuju kredite, ali svojoj djeci omogućuju kvalitetan dijalog i pravilno ih usmjeravaju kroz priče iz kojih mogu izvući pouke. S druge strane, postoje roditelji čiji vlastiti život nije u redu, pa se postavlja pitanje kako mogu pravilno usmjeriti svoju djecu.

Ono što je jasno jest da mudrost i znanje mogu biti dijeljeni samo ako ih posjedujete. Novac koji imate ili zarađujete, posao koji obavljate i način života koji vodite nisu uvijek mjerilo znanja koje posjedujete. Stoga, nije moguće tvrditi da samo obrazovani roditelji imaju obrazovanu djecu i djecu spremnu za učenje. Isto vrijedi i obrnuto.

Izvor: infopult.info