Potresi u Čovićevoj Stranci: Delegat Doma naroda, Ivo Tadić, Napušta HDZ!

(Foto:S.B/Arhiva)

Već duže vrijeme se spekuliše o unutarstranačkim trvenjima u HDZ-u Zeničko-dobojskog kantona, a prema informacijama sa portala “Scena“, ovi nesporazumi sada dosežu svoj vrhunac.

Nedavno je Ivo Tadić, dugogodišnji visokopozicionirani član ove stranke i trenutni delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, najavio svoj odlazak iz HDZ BiH i otvoreno podelio svoje razloge, prenosi pomenuti portal.

“Nakon posljednjih događaja u stranci, nelegalno te krajnje nedemokratskih provedenih unutarstranačkih izbora objavljujem kako napuštam HDZ BiH, a u kojem sam kao utemeljitelj i odlikovani dragovoljac Domovinskog rata proveo i politički djelovao od osnutka stranke do danas.

Nažalost, stranku vodi manja interesna grupacija na čelu s Matom Zovkom koji su u prvi plan stavili svoje osobne interese i oko sebe okupili podobne i poslušne.

Nažalost, ovakvom stanju je doprinio i vrh stranke koji je raspuštanjem Županijskog odbora ZE-DO županije omogućio dominaciju i majorizaciju općinske organizacije Žepče nad ostalih 7 općinskih organizacija stranke.

S političkih dužnosti su smijenjeni načelnici općine Vareš i Usora, bivši zastupnici i ministri, visoki stranački dužnosnici te drugi ugledni i uspješni poslovni ljudi.

Zbog ovakvog djelovanja na izbornoj skupštini Općinske organizacije Žepče nije sudjelovalo skoro polovica izaslanika iz temeljnih ogranaka, a popis novog općinskog odbora je procurio u javnost dan prije održavanja izborne skupštine. Kao nagradu za sprječavanje sudjelovanja članstva u izbornim procesima, Ivica Penić je nagrađen pozicijom predsjednika OO Žepče.

Na Županijskoj izbornoj skupštini nisu sudjelovale općinske organizacije Vareš, Tešanj i Kakanj, kao i 50 izaslanika i dužnosnika stranke.

Na zadnjim općim izborima, Općinski odbor Žepče je poslao 40 promatrača u Općinu Usora u kojoj dominira HDZ BiH, a sve s ciljem da osiguraju preferencije za njihove kandidate. Nakon toga je bez odluke OO Žepče iz stranke isključeno 49 mladih i uglednih članova stranke.

Nije samo problem u unutarstranačkim izborima, jer je Mato Zovko u suradnji s Josipom Martićem spriječio imenovanje federalnog ministra iz ZDŽ i aktivno radio na smjenjivanju kadrova HDZ BiH s direktorskih pozicija koje su prepustili bošnjačkim strankama.

Na današnjoj sjednici Vlade ZDŽ odlučujući glas za smjenu direktora Službe za zapošljavanje i imenovanje bošnjačkog kandidata za v.d. direktora dao je HDZ BiH. Naime, HDZ BiH je dao svoj glas i za razrješenje upravnog odbora Doma umirovljenika Zenica što je uvertira za smjenu još jednog direktora iz HDZ BiH.

Bio sam predsjednik Županijskog odbora ZE-DO županije dva protekla mandata u kojima smo u oba izborna ciklusa ostvarili povijesni rezultat s tri mandata u Skupštini ZDŽ, dva ministra u Vladi ZDŽ, jednim mandatom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, mandatom u Domu naroda Parlamenta FBiH te nekoliko direktorskih pozicija u službama i agencijama u ZDŽ.

U tom razdoblju smo osvojili tri načelničke pozicije, pored Općine Žepče načelničke mandate smo osvojili u Općini Usora i u Općini Vareš koja ima većinsko bošnjačko biračko tijelo.

Osigurali smo raspodjelu sredstava iz proračuna ZDŽ kako bi se u područja s hrvatskom većinom dodijelila značajna sredstva i investicije.

Ne mogu biti sudionik ovakvih rušenja hrvatskih nacionalnih interesa, nestatutarnih i nedemokratskih izbora u stranci i zato napuštam HDZ BiH. Ističem kako ću i dalje politički djelovati kao neovisni zastupnik u Skupštini ZDŽ i kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zahvaljujem svima koji su me cijelo ovo vrijeme podržavali i vjerujem da će ovaj moj čin prihvatiti i shvatiti kao nastavak političkog djelovanja na dobrobit hrvatskog naroda i svih građana”, stoji u izjavi Ive Tadića, sada već bivšeg dužnosnika HDZ BiH, prenosi portal “Scena“.