Sveučilišni zimski tečajevi za strane studente za studiranje u Njemačkoj 2023./24

Zimski sveučilišni tečajevi u Njemačkoj predstavljaju izvrsne prilike za međunarodne studente i diplomante da dobiju potpuno financirane stipendije. Ovaj jedinstveni program posebno je osmišljen da ne samo unaprijedi znanje njemačkog jezika kod sudionika, već i da produbi njihovo razumijevanje njemačkih regionalnih i kulturnih studija.

Inicijativa pokriva troškove pohađanja tečajeva jezika i regionalnih studija, koje pomno pripremaju i pružaju prestižna njemačka sveučilišta, i državna i državno priznata, zajedno s pridruženim školama jezika. Uživljavanjem u ove tečajeve, kandidati mogu imati koristi od sveobuhvatnog iskustva učenja i steći neprocjenjiv uvid u raznoliku kulturu i različite regije Njemačke.

Krajnji cilj ovih zimskih tečajeva je poticanje međunarodne razmjene i suradnje uz istovremenu podršku obrazovnim težnjama stranih studenata. Ova nevjerojatna prilika osnažuje pojedince da prošire svoje horizonte, razviju međukulturalne kompetencije i izgrade trajne veze unutar njemačke akademske zajednice.

Sažetak stipendije:

  • Sponzor(i) stipendije: DAAD (Njemačka služba za akademsku razmjenu)
  • Institucija domaćin(e): njemačke institucije (sveučilišta i pridružene jezične škole)
  • Vrsta stipendije: Djelomično financiranje
  • Vrijednost stipendije: Točan iznos financiranja nije naveden.
  • Broj nagrada: Dostupno je nekoliko stipendija.
  • Razina studija: Stipendije su otvorene za dodiplomske i poslijediplomske razine studija.
  • Nacionalnost: Međunarodni studenti iz cijelog svijeta mogu se prijaviti.

Kriterij prihvatljivosti:

Da bi ispunili uvjete za zimske stipendije za strane studente u Njemačkoj, kandidati moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

  1. Prijave su otvorene za studente, diplomante i doktorande iz bilo kojeg područja.
  2. Studenti dodiplomskog studija moraju uspješno završiti najmanje dvije akademske godine prije početka razdoblja stipendije.
  3. Prijaviti se mogu studenti završne godine studija koji namjeravaju upisati poslijediplomski studij odmah nakon završenog preddiplomskog studija. Kao dokaz ove namjere potrebno je pismo potvrde njihovog sveučilišta.

Prednosti stipendije:

Zimske stipendije za strane studente u Njemačkoj nude sljedeće pogodnosti:

  1. Jedna isplata stipendije od 2.151 eura.
  2. Nadoknada naknade za putovanje za pojedinu zemlju.
  3. Zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode i osiguranje od osobne odgovornosti.

Postupak prijave:

Prijava za sveučilišne zimske tečajeve za strane studente jednostavan je postupak, a zainteresirani kandidati to mogu učiniti slijedeći ove korake:

  1. Ispunite prijavu online: Kandidati moraju pristupiti DAAD portalu, gdje mogu ispuniti obrazac za prijavu online.
  2. Navedite potrebne podatke: Tijekom procesa prijave, kandidati moraju dostaviti sve potrebne podatke kako je navedeno u obrascu za prijavu. To uključuje osobne podatke, akademsku pozadinu i druge relevantne podatke.
  3. Predajte potrebne dokumente: Osim obrasca za prijavu, kandidati moraju dostaviti sve potrebne dokumente u skladu sa smjernicama predviđenim programom stipendiranja. Ovi dokumenti mogu uključivati akademske prijepise, pisma preporuke, potvrde o poznavanju jezika i izjavu o svrsi, između ostalog.
  4. Pregledajte i potvrdite podatke: Prije dovršetka prijave kandidati trebaju pažljivo pregledati sve dostavljene podatke i osigurati njihovu točnost.
  5. Podnesite prijavu: Nakon što su obrazac za prijavu i svi prateći dokumenti spremni, podnositelji zahtjeva mogu predati svoje prijave putem portala DAAD.
  6. Provjerite rok: neophodno je pridržavati se navedenog roka za prijavu. Zakašnjele prijave možda neće biti uzete u obzir.
  7. Čekajte rezultate odabira: Nakon podnošenja prijave, održat će se postupak odabira, a uspješni kandidati bit će obaviješteni o statusu odabira

Marljivo slijedeći ove korake, kandidati mogu maksimalno povećati svoje šanse za dobivanje stipendije za sveučilišne zimske tečajeve za strane studente u Njemačkoj.

Potrebni dokumenti:

Za prijavu na sveučilišne zimske tečajeve za strane studente u Njemačkoj morat ćete pripremiti sljedeće dokumente:

  1. Online obrazac za prijavu: Ispunite obrazac za prijavu online putem određene platforme.
  2. Sveobuhvatni životopis (CV): Pripremite detaljan životopis u obliku tablice na njemačkom jeziku.
  3. Motivacijsko pismo: Napišite motivacijsko pismo na njemačkom jeziku u kojem objašnjavate svoje razloge za prijavu na program.
  4. Za studente dodiplomskog studija: priložite kopiju svjedodžbe o završenoj školi, zajedno s postignutim ocjenama. Ako dokument nije na njemačkom ili engleskom jeziku, dostavite prijevod.
  5. Za diplomske studente i doktorske kandidate: dostavite kopiju svoje najnovije potvrde sveučilišne diplome, prevedenu na njemački ili engleski ako je potrebno.
  6. Akademski prijepisi: Pružite dokaz o kreditima za sve sveučilišne ispite, uključujući konačne ocjene, zajedno s objašnjenjem korištenih sustava ocjenjivanja. Ako dokumenti nisu na njemačkom ili engleskom jeziku, potrebni su prijevodi.
  7. Jezični certifikati: ako je primjenjivo, uključite jezične certifikate koji dokazuju vaše znanje njemačkog ili engleskog, zajedno s prijevodima ako je potrebno.
  8. Dodatni relevantni dokumenti: Slobodno dostavite sve druge dokumente za koje smatrate da bi mogli ojačati vašu prijavu, kao što su dokazi o radnom mjestu, potvrde o zaposlenju ili bilo koja druga relevantna postignuća.

Provjerite jesu li svi potrebni dokumenti potpuni i točni prije podnošenja prijave. Slijedeći ove smjernice povećat ćete svoje šanse da budete razmotreni za stipendiju za sveučilišne zimske tečajeve u Njemačkoj.

Rok za prijavu: 15. kolovoza 2023

Primijeni sada