Potpuno finansirani američki Fulbright program stranih studenata 2024/25 – SAD…

Rok za prijavu: 1. maj 2023. (Kambodža). Više rokova po zemljama OVDJE

Odsjek za odnose s javnošću Ambasade SAD-a sa zadovoljstvom objavljuje priliku da se natječe za Fulbrightov program stranih studenata 2024-2025 za postdiplomski studij u Sjedinjenim Državama koji vodi do magistarske ili doktorske diplome. Stipendije se dodjeljuju na konkursnoj osnovi kvalifikovanim kandidatima pod pokroviteljstvom Programa stranih stipendija J. Williama Fulbrighta, ovisno o dostupnosti sredstava.

Fulbrightov program je osnovan 1946. od strane Kongresa SAD-a kao sredstvo “da se poveća međusobno razumijevanje između naroda Sjedinjenih Država i naroda drugih zemalja”. Više od šezdeset godina Fulbrightov program pruža mogućnosti stranim državljanima da studiraju, predaju i nastave istraživanje u SAD-u.

Da bi bili podobni, kandidati moraju:

  • biti državljanin Kambodže;
  • Imati jaku akademsku pozadinu i rezultate u prethodnim studijama;
  • Završili su diplomu na priznatom koledžu ili univerzitetu za one koji se prijavljuju za studiranje u SAD za magistarski program, ili imaju magisterij na priznatom koledžu ili univerzitetu za one koji se prijavljuju za studiranje u SAD za doktorski program;
  • Poznavanje engleskog jezika (minimalni rezultat od 570 na TOEFL ili TOEFL ITP, ili 230 na kompjuterskom TOEFL-u, ili 88 na Internetu baziranom na TOEFL-u, ili 7.0 na IELTS-u);
  • Pokazuju sposobnost lakog prilagođavanja stranom okruženju;
  • Da budu dobrog zdravlja i sposobni da se podvrgnu rigoroznom studijskom programu; i
  • Nemate veliko iskustvo života ili studiranja u Sjedinjenim Državama.
  • Grantovi Fulbright programa za strane studente obezbjeđuju povratni prijevoz do Sjedinjenih Država, kao i školarinu, naknade i troškove života za redovni postdiplomski studij. Odredbe o grantu ne uključuju finansijsku podršku za izdržavana lica.

Upute za primjenu

Kandidati koji već nemaju minimalni TOEFL rezultat od 570 ili ekvivalentan rezultat treba da planiraju polaganje testa stručnosti prije roka za prijavu. Dokaz o poznavanju engleskog jezika, službeni transkripti i potvrde o diplomama moraju biti priložene uz kompletan obrazac za prijavu. Kandidati će se smatrati nepodobnim bez dostave ovih dokumenata.

Sve troškove vezane za testiranje engleskog jezika snose sami kandidati.

Studenti koji dobiju 570 ili više na TOEFL ITP ili ekvivalentnom ispitu su pozvani da se prijave za Fulbright program online. Prijava i detaljna uputstva dostupna su na https://apply.iie.org/ffsp2024 Fulbrightova selekciona komisija će prihvatiti samo online prijave.

Kandidati moraju predati svu potrebnu prateću dokumentaciju i izvještaje o rezultatima testa direktno u online aplikaciju.

Izvor: Više informacija – Zvanična stranica OVDJE i OVDJE.